Květák se smetanovou omáčkou (od Marie Hloušíkové)
Ingredience: 1 květák, 1 kelímek smetany na vaření, 1 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1/2 lžičky sladké papriky, 1/2 lžičky kari, sůl, mletý bílý pepř
Postup:
Květák rozebereme na růžičky a uvaříme ve slané vodě. Scedíme, vývar uchováme. Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku. Vmícháme do ní papriku a kari a zředíme vývarem z květáku. Necháme chvíli povařit, pak přilijeme smetanu a ještě necháme přejít varem. Jestli je omáčka moc hustá, zředíme vývarem. Podle chuti osolíme a opepříme. Růžičky uvařeného květáku na talíři přelijeme omáčkou. Podáváme s vařenými bramborami.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.