Kovbojské fazole (od Růženy z Trutnovska)
Suroviny: 2 plechovky fazolí v tomatové omáčce, 15 dkg šunky, 10 dkg anglické slaniny, 4 rajčata, 2 papriky, 1 velká cibule, 5 stroužků česneku, sůl, karí koření, chilli
Postup:
V kastrolu opečeme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme pokrájenou cibuli a česnek a za stálého míchání opékáme asi 5 minut. Přidáme na kostičky pokrájená rajčata a na nudličky nakrájené papriky a ještě chvíli dusíme. Směs okořeníme a osolíme. Nakonec do hrnce vložíme na kostičky nakrájenou šunku a fazole z plechovek. Promícháme a necháme prohřát. Podáváme s pečivem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://hradec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://hradec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.