Nikdo není zbytečný a všichni můžeme konat dobro. Vzkazuje farář Josef Suchár a zve do Neratova

11. srpen 2023 15:14

Kostel s prosklenou střechou a farář většinu času pracující s bagrem - to je Neratov. Dnes už si asi málokdo vzpomene, že vesnice skoro zanikla. Němce vysídlili noví obyvatelé, staří zemřeli a mladí odešli. Kněz Josef Suchár do Neratova přišel hned po revoluci a díky jeho péči a vizím se místo stalo celorepublikovým unikátem. 

Na otázku, jestli od něho lidé neočekávají, že bude i jako kněz kouzelník, řekne zázračnou formulku a lidem bude pomoženo, odpovídá rozhodně.
„Já doufám, že ne. Protože Neratov nejsem já. Neratov je i celé společenství.“

Hlavní podstatou a myšlenkou Neratova je, že nikdy není pozdě začít opravovat to, co se rozbilo. Aby to zase mohlo žít novým životem.
Josef Suchár, neratovský farář

„Samozřejmě, že tou duší je kostel, ale jinak je to celý ten krásný projekt společného žití lidí s různým postižením, kterým nabízíme práci a kteří se starají o to, aby sem ti ostatní mohli také přijít. Aby místo bylo přívětivým pro všechny,“ říká Josef Suchár.

Čtěte také

Do Neratova může přijít kdykoliv a kdokoliv, kostel se nikdy nezavírá. Od 11. do 15. srpna budou v místě navíc i velké slavnosti k 300. výročí od položení základního kamene tamního kostela Nanebevzetí Panny Marie.
„Začínáme mší svatou, potom bude úžasný koncert kapely Epydemye. Jsou opravdu skvělí a máme je moc rádi.

V programu slavností je toho opravdu mnoho, ale hlavním tahákem je v sobotu večerní koncert Filharmonie Hradec Králové a Smetanova Vltava,“ těší se Josef Suchár.

Komu nejde konat dobro, tak jsme tady my, abychom mu pomohli. O tom je Neratov a dění v něm. To je důležité poselství do dnešní doby.
Josef Suchár, neratovský farář

Na tyto akce chodí tisíce lidí, je tedy za to rád? Přeci jen jde o místo, které je považováno za symbol smíření.
„Za tyto akce a jejich návštěvníky jsem rád. Potom je ale důležité, aby se to rozprostřelo, aby Neratov neztratil příjemnou, pokojnou atmosféru. Je to tak, že se člověk potřebuje nadechnout a vydechnout. My žijeme v takovém rozměru. Takže veselice to je ten nádech. A pak je to spojeno se spočinutím a to je výdech. To jsou zase nádherné večery a takzvaně všední dny. Protože ony jsou všechny dny něčím krásné a zvláštní.“

Čtěte také

Jaké poselství chcete lidem, kteří za vámi přijdou, předat?
„Hlavní podstatou a myšlenkou Neratova je, že nikdy není pozdě začít opravovat to, co se rozbilo. Žijeme v prostředí, kde se všechno mění, bohužel i v mezilidských vztazích. Někdy je potřeba investovat do opravy, aby to zase mohlo žít novým životem," říká farář Josef Suchár.

A dodává. „Další poselství pak je, že nikdo není zbytečný. Byli jsme stvořeni nejen k tomu, abychom nekonali zlo, ale abychom konali dobro. Každý může dobro konat. Komu to nejde, tak jsme tady my, abychom mu pomohli. O tom je celý Neratov a veškeré dění v něm. Myslím si, že je to důležité poselství do dnešní doby."

Spustit audio

Související