Nevšední příběh Františka Antonína Šporka, zakladatele nejkrásnějšího barokního komplexu u nás

10. březen 2022

Jednou z nejzajímavějších osobností historie východních Čech je mecenáše umění a kavalír, František Antonín, hrabě Špork. Narodil se 9. března před 360 léty. Pro náboženskou toleranci málem uvízl v sítích inkvizice. Narodil se devátého březnového dne roku 1662 - a výročí si připomeneme na jeho Kuksu.

Čtěte také

Zvon v hospitální chodbě tentokrát měří čas nám. O osobnosti hraběte Františka Antonína Šporka si povídáme s historikem Jindřichem Koldou. „Vnuk sedlákův, syn pasáka vepřů. To byla jedna ze zásadních věcí, která Šporka doprovázela celý život. Jeho otec byl synem patrně nějakého zchudlého zemana ze dvoru Sporck höfen ve Vestfálstku.“

„Sám generál Jan Sporck, syn tohoto sedláka, byl na svoji minulost pyšný. Vstoupil do armády, kde to dopracoval až na generála jízdy.

Bojoval při bitvě na Bílé hoře na straně císařské. A příznivci císaře poté získali poměrně velký majetek za své zásluhy.

Barokní areál Kuks

„Ale přesto v té době mezi tehdejší českou šlechtou panoval takový úzus, že šlechtic se pozná především po krvi. Tedy že musí mít určitý počet urozených předků. Hrabě Špork svoji kariéru na počátku zamýšlel ve státních službách. Stal se tajným komořím a místodržitelem v českých zemích.

Čtěte také

„A postupně začal pomýšlet na nějaký významnější zemský úřad. Ale tehdejší šlechta mu samozřejmě dala najevo, že mezi ně nepatří. Jako potomek pasáka vepřů. Proto odchází z centra moci, z Prahy, a začíná si budovat propracovanou pověst šlechtice venkovského. Prahu dokonce označil za doupě mordýřské, kam není třeba jezdit.

„Začal si budovat takový svůj mikrosvět právě na venkově, říká Jindřich Kolda.

Stojí na nádvoří hospitalu Kuks. „A vidíme tu nádhernou plastiku malého křesťanského bojovníka od Matyáše Bernarda Brauna. A ta bývá velmi často označována za portrét hraběte Šporka. Kráčí s mečem proti nepříteli a brání víru křesťanskou před Turkem nebo před kacíři, dodává historik Jindřich Kolda.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.