Neuvěřitelné 45. narozeniny slaví JH Big Band Hradec Králové. Muzika, co vás vezme opravdu za srdce

16. říjen 2023

Teď bude řeč o velkých a krásných narozeninách. Legendární JH Big Band Hradec Králové a všichni jeho příznivci se totiž dočkali neuvěřitelných 45. narozenin tohoto orchestru. Založil ho  muzikant, učitel, osobnost hradeckého swingu a velká legenda pan Jiří Hasal. Jeho následovníci, dirigent Radek Škeřík a umělecký vedoucí, také trumpetista, Radek Círman, jsou našimi hosty.

Věkový rozptyl je poměrně úzký, kapela je hodně generačně spjatá. Možná i z tohoto důvodu drží orchestr mnohem víc při sobě.
Radek Škeřík, dirigent JH Big Bandu Hradec Králové

Gratuluji k 45. narozeninám. To je hezký věk, ne?
Radek Círman: Ano, určitě. Byl to rok 1978, kdy se traduje v Hradci Králové vznik a založení swingové kapely pod vedením pana Jiřího Hasala. On tenkrát učil na lidušce malé muzikanty hrát na klarinet a na saxofon. A z toho to asi tak nějak muselo vyplynout, že bylo potřeba už něco dělat pro swingovou muziku tady v Hradci a vůbec v tomto našem regionu. A to, co on vybudoval, to je úžasná věc.

Radek Škeřík a Radek Círman ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Pamětníci si možná vzpomenou ještě předtím na legendární koncerty v Palmové zahradě v hotelu Grand.
Radek Círman: Ano, protože pan Hasal měl ještě svoji kapelu JH Septet, se kterou tam účinkoval. Jinak JH Big Band se potom zapojoval v Hradci do všech možných akcí. Na Střeláku se hrálo hodně, to byly výchovné koncerty, hrálo se ještě v bývalé Koruně. Opravdu big band hrál hodně.

Říká se, co Čech, to muzikant. Člověk musí mít pro swing nějak nabité baterky. To se nedá koupit za žádné peníze. Je to o lidech.
Radek Círman, umělecký vedoucí JH Big Bandu Hradec Králové

Jak to bylo s vámi? Vy jste také prošli školou pana Jiřího Hasala?
Radek Círman: Já jsem začínal v big bandu ve svých asi 14 či 15 letech. Od té doby jsem se držel kapelníka, který mi pak dal i možnost působit v jeho JH Septetu, se kterým jsme hráli. To byla taneční, plesová kapela. A pan kapelník se asi před čtyřmi lety rozhodl, že už to předá mladším. A já jsem to vzal svoje triko, začali jsme zkoušet nanovo, opět se vším všudy. Ale potřebovali jsme dirigenta. Takže velkým konkursem prošel Radek Škeřík, který je teď pro nás platným stálým dirigentem a na něm to vlastně celé visí.

Čtěte také

Vy jste, pane Škeříku, neabsolvoval onu proslulou školu pana Hasala?
Radek Škeřík: Já ní neprošel, jsem náplava. Bydlím v Hradci pouhých 27 let, protože pocházím z litomyšlsko-choceňského okolí, tam jsou moje kořeny. A s big bandem pana Hasala jsem se poprvé setkal, když mi bylo asi 18 let a hrál jsem se svojí zuškovou kapelou tenkrát na swingovém festivalu v Letohradě. Tam jsme dělali v podstatě Hasalovcům předkapelu. Byl jsem úplně omámený tou nádhernou muzikou a říkám si, panečku, tam bych si chtěl někdy zahrát. Ani ve snu by mě nenapadlo, že jednou před tou kapelou budu stát. A jsem teď moc rád, že tu práci mohu dělat. Ale ona to není práce, protože je to radost.

Hrají u vás jen kluci nebo i nějaká holka?
Radek Círman: U nás teď v big bandu působí vynikající flétnistka Vanda Dršatová. Flétna není pro big band úplně norma, ale myslím, že v poslední době je to k vidění častěji, protože flétna tomu dává takovou stříbrnou špičku, když je dobře nazvučená. V symfonickém orchestru to bývá pikola. A kromě toho dáma v kapele znamená, že pánové mluví slušně na zkouškách. Máme ale ještě jednu dámu v orchestru, klavíristku Markétu Švandovou. A pianistka Markéta Čonková za námi dojíždí až z Prahy.

Slavíte teď 45. narozeniny. S jakými osobnostmi orchestr za tu dobu spolupracoval?
Radek Círman: Leona Machálková, Ilona Csáková, také Karel Hála hrál s námi častokrát. Jako sólista s námi vystupoval Felix Slováček, působila s námi bývalá hradecká pěvecká hvězda Jirka Křídlo, Dasha, Honza Smigmator, Ondra Ruml. Hodně zpěváků, hodně umělců a instrumentálních hráčů.

Čtěte také

Za ty roky absolvoval big band také velká turné.
Radek Círman: Ano, my jsme hodně jezdili do Německa, absolvovali jsme zájezdy ve Španělsku, v Norsku, ve Švédsku. Teď, poslední dobou, se prakticky pohybujeme pouze tady v našem regionu.

Pan Hasal mi jednou vyprávěl, jak v Norsku tenkrát obdivoval jejich zázemí, ale když pak ty kapely spustily, tak to prý ani nebylo znát.
Radek Círman: Je fakt, že oni měli maximální vybavení všeho, to zázemí bylo prostě úžasné. To tady nikdo nemá. Ale prostě jim to neswinguje. Říká se, co Čech, to muzikant, takže prostě asi musí člověk mít nějak nabité baterky a vztah k této muzice, ke swingu. To se nedá koupit za žádné peníze. Je to o lidech, o tom, jak se k tomu kdo staví.

Čtěte také

Jste všichni kámoši mezi sebou v kapele?
Radek Círman: Výborní kamarádi jsme.
Radek Škeřík: To mě na té kapele, když jsem do ní vstoupil, fascinovalo nejvíc. Tady se po každé akci dohraje a nastupuje rozborový seminář. Ještě se to společně dožívá. Kapela je hodně taková generační záležitost. Věkový rozptyl je poměrně úzký, musím říct, kapela je hodně generačně spjatá, což třeba v jiných big bandech není. Tam vidíte od dvacátníků po osmdesátníky. A tady to je hodně zúžené. A možná i z tohoto důvodu drží orchestr mnohem víc při sobě než leckterý jiný.

Tak pojďme pozvat na koncerty, které nás čekají. Určitě to bude tradiční prosincový, vánoční.
Radek Círman: V prosinci tady máme víceméně tři naplánované akce. A to sice 2. 12. v Kostěnicích od 18 hodin, 10. 12. klasický vánoční koncert v Klicperově divadle v Hradci Králové, který bude od 19:30 hodin. A ještě se představíme 21. 12. na hradeckém Velkém náměstí na vánočních trzích. To by mělo být zhruba asi od pěti hodin večer.

Radek Škeřík a Radek Círman ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Nějaký narozeninový koncert je v plánu?
Radek Círman: Určitě bychom chtěli k tomu našemu 45. výročí založení big bandu uspořádat nějakou velkou hudební oslavu, ale asi to pravděpodobně necháme až na jaro příštího roku.

Tak přejeme JH Big Bandu Hradec Králové k narozeninám všechno nejlepší a hodně spokojených posluchačů.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související