Nemocnice v kraji mají zásoby monoklonálních protilátek, na variantu covid - omikron ale neúčinkují

11. leden 2022

Nemocnice napříč Královéhradeckým krajem při léčbě pacientů s koronavirem možná nevyužijí skladové zásoby desítek a někde i stovek dávek monoklonálních protilátek. Ty u dřívějších variant nemoci dokázaly podle lékařů zabránit těžkému průběhu, na nejnovější omikron ale nezabírají. Tato varianta už přitom v Česku převládla, v pondělí to uvedli zástupci Státního zdravotního ústavu.

Kolik monoklonálních protilátek nemocnice v kraji aktuálně mají?

Čtěte také

Například Fakultní nemocnice v Hradci Králové má asi 300 dávek protilátek, podobně je na tom Oblastní nemocnice Náchod, 40 až 50 kusů eviduje nemocnice v Trutnově a desítky jich má nemocnice ve Dvoře Králové nad Labem.

Monoklonální protilátky zdravotníci aplikují pomocí infuzí, samotné podání trvá zhruba hodinu. Jedna dávka přitom stojí asi šedesát tisíc korun.

Na variantu omikron jsou ale oba doteď používané druhy monoklonálních protilátek neúčinné. Ve společném stanovisku to tvrdí zástupci několika odborných českých společností, informaci zveřejnilo na svých stránkách Ministerstvo zdravotnictví.

Ještě na podzim měly nemocnice zásoby monoklonálních protilátek třeba jen na několik dní dopředu, teď na několik týdnů nebo dokonce měsíců. Vysvětlili zástupci nemocnic důvod?

Čtěte také

Ano. Prodejce monoklonálních protilátek totiž před koncem roku zdravotníky vyzval, aby si vytvořili zásoby, že dojde k výpadku dodávek. Další prý budou až v březnu. To mi řekli ředitelé nemocnic a potvrdil mi to i předseda představenstva Královéhradecké lékárny, tedy společnosti, která zásobuje krajské nemocnice léky.

V prosinci proto zástupci nemocnic objednali protilátky za desítky milionů korun, no a teď hrozí, že velkou část z nich nevyužijí.

Je už jasné, co budou nemocnice s přebytečnými zásobami dělat?

Například mluvčí fakultní nemocnice v Hradci Králové na dotaz Českého rozhlasu uvedl, že se budou řídit pokyny Ministerstva zdravotnictví.

Čtěte také

Podle ministra Vlastimila Válka z TOP 09 se současné monoklonální protilátky stále využívat dají - pro lidi nakažené variantou Delta a jak včera na dotaz Českého rozhlasu upřesnil, počítá s tím, že varianta Delta tu ještě nějakou dobu kolovat bude.

Třeba Oblastní nemocnice Náchod tak počítá s tím, že si ve své laboratoři bude provádět doplňkové, tzv. diskriminační testy pozitivních PCR testů. Pokud nakaženému vyjde varianta Delta a bude patřit do rizikové skupiny, nabídnou mu stávající monoklonální protilátky.

Co ale bude v případě, že omikron deltu úplně vytlačí a ve skladech nemocnic zbydou třeba i stovky nevyužitých dávek, jasné zatím není. Ministr Válek včera uvedl jako jednu z variant i to, že bychom protilátky poskytli zemím, kde omikron ještě nepřevážil.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.