Nemocnice by rády přivítaly dárce krve. Nejcennější tekutiny není nikdy dost a může zachránit životy

4. leden 2023 09:50

V Královéhradeckém kraji, stejně jako v dalších krajích v Česku, by nemocnice v tento čas rády přivítaly další dárce krve. Nejcennější tekutiny není nikdy dost a dárci mohou zachránit desítky životů. Ve vysílání vítáme primáře Transfuzního oddělení Fakultní nemocnice v Hradci Králové Víta Řeháčka.

Řekněme si na začátek pro představu, jak velké množství krve se spotřebuje třeba právě v hradecké fakultní nemocnici?

Čtěte také

Největší spotřeba je červených krvinek a těch ročně spotřebujeme okolo 16 tisíc vaků, čili přípravků pro operované pacienty, pacienty s anémií a tak dále.

A jaká je aktuálně situace? Chybí krev i vám?

Musím říct, že v současné době nám krev nechybí, máme dost pro naše pacienty. Je to díky tomu, že před Vánocemi jsme měli velké množství dárců, hodně lidí přišlo krev darovat. A také teď v novém roce se dárci objednávají na odběr, jak jim otevíráme náš objednávací systém.

Je některá z krevních skupin, kde se stává, že jí může být nedostatek?

To vždy záleží na tom, kdo spotřebuje danou krevní skupinu.

Čtěte také

To znamená, stane-li se například úraz pacientovi s krevní skupinou třeba B, tak v tu chvíli máme pak zásob nedostatek. Zvýšíme počty objednávek dárců v objednávacím systému a naši dárci jsou úžasní, reagují a přicházejí krev darovat podle toho, jak jsou volná místa v objednávacím systému.

Samozřejmě ideální by bylo, kdyby všichni dárci měli krevní skupinu 0, protože červené krvinky této krevní skupiny jsou univerzální a dají se dát pacientům všech krevních skupin. Ale tak to prostě nefunguje a u pacientů se vždy snažíme dodržet jejich příslušnou krevní skupinu.

Pokud se někdo rozhodne, že pomůže a půjde poprvé darovat krev. Jaké jsou podmínky? Co pro to musí udělat?

Čtěte také

Pokud by se prvodárci nebo osoby, které ještě krev nedarovaly, k tomuto rozhodli, tak budeme velice vděční. Máme veškeré informace pro prvodárce na našich internetových stránkách fakultní nemocnice, kde najdou všechny potřebné informace.

A ty základní požadavky jsou: věk mezi 18 až 60 rokem pro prvodárce a dobrý zdravotní stav. Dále je tam mnoho informací týkající se cestování, očkování, prodělaných chorobách v posledních 14 dnech nebo čtyřech týdnech před případným odběrem. A další podmínkou je minimální hmotnost dotyčného dárce 50 kilogramů.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související