Některé turistické trasy na polské straně Krkonoš jsou zavřené. Počítejte s tím při plánování výletů

30. srpen 2023 08:02

Turisté, kteří míří do polské části Krkonošského národního parku, musí aktuálně počítat s tím, že některé cesty jsou dočasně uzavřené. Podrobné informace o omezeních, které se budou postupně měnit až do konce října, má mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný.

Kterých míst se uzavírky týkají a proč k nim polská správa národního parku přistoupila?

Jedná se hlavně o oblast kolem Sněžných jam, zejména zeleně značená stezka, takzvaná sciezka nad reglami, což je poměrně oblíbená vrstevnicová cesta. Ta vede polským národním parkem.

Čtěte také

A v příštích týdnech tam bude polské ředitelství národního parku opravovat lávky, které právě po této turistické stezce vedou.

Z toho důvodu je tam vyloučen provoz turistů prakticky až do konce října.

Jak dlouho uzavírky potrvají? A chystá vedení polského parku ještě další uzavírky nebo omezení?

Zatím nemáme další informace o jiných omezeních, nicméně ono to přirozeně souvisí s tím, že končí letní prázdniny, vrchol turistické sezóny se bude už pomaličku snižovat. Takže v příštích měsících je možné začít pracovat na turistických cestách, jelikož to neovlivní turistický ruch tak zásadním způsobem.

Čtěte také

A teď se vydejme na českou stranu Krkonoš. Mohou i tam turisti narazit na nějaké uzavírky nebo opravy?

Pochopitelně ano. Ale my se snažíme, pokud to není nezbytně nutné, cesty úplně neuzavírat. Protože chápeme, že cestovní ruch v Krkonoších má své místo, tak nechceme omezovat návštěvníky hor a místní podnikatele tím, že budeme uzavírat cesty.

V tento okamžik prakticky mohu zmínit jednu důležitější uzavírku. A to na Černohorském rašeliništi na Černé Hoře. Opravujeme tam vyhlídkovou věž, kterou turisté znají. A tím pádem není možné po té cestičce zhruba 100 metrů vyloženě k oné věži zajít. Ale každopádně průchod po Černohorském rašeliništi je bez omezení.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související