Nejvýš položený pivovar ve Švýcarsku, výzkum lavin, Schatzalp i Spengler Cup. To je Davos

5. leden 2018

Davos leží v údolí řeky Landwasser na rozhraní mezi Plessurskými Alpami a Albulou, v nadmořské výšce 1560 metrů. Je významným lyžařským a turistickým střediskem a klimatickými lázněmi. Má téměř 11 000 obyvatel a je tak druhým největším městem kantonu Graubünden. Svou atmosférou připomíná spíš město než horské středisko. 

Jedinečné klima zdejší neporušené přírody, blahodárně působící na léčbu tuberkulózy, bylo tím, co z malé horské vesničky učinilo dnešní rekreační středisko. V zimě 1865 jsou v Davosu zaznamenáni první zimní hosté a od toho roku se počíná historie Davosu jako zimního střediska. Roku 1934 zde byly uvedeny do provozu jedny z prvních lyžařských vleků.

Pavla Apostolaki, náš dnešní host, mohla přijít ve fanouškovském dresu hradeckých hokejistů, protože jim fandila mezi svátky v Davosu ve Švýcarsku na Spenglerově poháru. Ale i tak v civilu jí to velmi sluší.
Ano, byla jsem na Spengler Cupu, což je nejstarší hokejový turnaj na světě. Byla to pro mne pracovní cesta, protože jsem jela do Davosu z mnoha důvodů. Jednak to byl onen Spengler cup, protože tento hokejový turnaj je naprosto něco ojedinělého ve světě. A potom jsem vždy coby novinářka toužila zpracovat téma, které se týká léčby tuberkulózy a slavných švýcarských sanatorií. Což se mi podařilo, když jsem navštívila sanatorium Schatzalp.

Pavla Apostolaki ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jaký ten Davos jako město vlastně je? Turistický cíl a samozřejmě velké horské lyžařské středisko.
Přesně tak. Je to Mekka všech zimních sportů. Protože již na počátku 19. století tam byla vybudována první ledová plocha pro bruslení. Konalo se tam mistrovství světa i mistrovství Evropy v hokeji. A stále se tam konají i světové poháry v alpském lyžování a v běhu na lyžích. Celé to město je přizpůsobeno ať už profesionálním nebo amatérským lyžařům. A když tam přijedete, tak vidíte, že lyžaři běžně jezdí vlakem a prakticky si popojíždí vždycky ze sjezdovky na sjezdovku, nebo využívají městské autobusy v Davosu, které jsou zase svým prostorem přizpůsobeny lyžařům. Můžete tak za den poznat všechny lyžařské areály, které tam jsou.

Takže vlak tam jezdí na sjezdovky?
Je to speciální dráha, která vede z Landquartu do Davosu. A ta poslední část, což už je trasa z Klostersu do Davosu, tak tam už jsou všude sjezdovky a lyžaři běžně nastupují do vlaku a takto si přejíždějí.

Jídelna Hotelu Schatzalp v Davosu

Určitě tam člověk může na sjezdovkách potkat i nejrůznější VIP světové osobnosti. Nepovedlo se vám to také?
Bohužel ne. Ale právě do Klostersu jezdí princ Charles, který tam je každý rok. Historie VIP hostů je v Davosu velmi bohatá, protože tam například jezdil takzvaný Hollywood, což byl Paul Newman, Gregory Peck, Audrey Hepburn. A když přejdeme do té pozdější historie, tak Davos navštívil také Robert Louis Stevenson, autor knihy Ostrov pokladů a také sir Arthur Conan Doyle, nebo-li tvůrce Sherlocka Holmese.

Všechny lákal ten svěží alpský horský vzduch, který je tedy i léčebný, jak už jste naznačila. Vy jste se byla podívat v tom nejslavnějším alpském sanatoriu.
Vyjedete tam soukromou lanovkou, která patří tomu sanatoriu a za 4 minuty se ocitnete 300 metrů nad Davosem. Sanatorium bylo zřízeno v roce 1900, pracovali tam oba dva synové zakladatele léčby tuberkulózy v Davosu, doktora Alexandra Spenglera. Ti synové se jmenovali Lucius a Carl. V té době byla tuberkulóza nebezpečná choroba v celé Evropě, kosila desítky tisíc lidí a podléhala hlášení. To znamená, že pacienti byli v sanatoriu zavření a prakticky mohli jen na procházky v okolí. Ta léčba tam trvala minimálně půl roku a byla velmi nákladná. Často se členové rodin i zadlužovali, aby si vůbec mohli dovolit tuto léčbu financovat svým příbuzným. Léčebné kůry probíhaly tak, že se leželo na terase, pod dekou 2 až 3 hodiny každý den a dýchal se zdravý davoský vzduch. Potom pacienti konzumovali kvalitní a pravidelnou stravu, mimo jiné i tři litry mléka denně. A nakonec jim byl hrudník potírán mastí ze sviště. A byly u nich také aplikovány ledové studené sprchy.

Slavné sanatorium Schatzalp se v roce 1954 stalo hotelem

Podle doktora Spenglera, který založil ony lázně, se tedy jmenuje onen slavný Spenglerův pohár?
Založil ho syn doktora Alexandra Spenglera Carl v roce 1923, protože byl nadšeným fanouškem místního hokejového klubu HC Davos. On se snažil podpořit svůj tým kontakty mezi národy, které během první světové války stály jako nepřátelé proti sobě. Byla to taková ušlechtilá myšlenka, jak se místo války spojit prostřednictvím sportu. A tuto výzvu dal na Vánoce. Proto se každý rok Spengler cup hraje od 25. do 31. prosince. Tahle ušlechtilá myšlenka předčila očekávání, turnaj se stal velkou tradicí a hraje se každý rok až dodnes.

Jaká byla atmosféra? Určitě jste fandila hradeckému Mountfieldu.
Je to druhá největší sportovní událost ve Švýcarsku. Rozpočet na celý turnaj tvoří zhruba 11 milionů švýcarských franků a tak akce je obrovsky ve Švýcarsku populární. Vysílá se jak ve švýcarském rozhlase, tak i v televizi. A například i v televizích v Rusku, Kanadě nebo ve Velké Británii. Atmosféra je naprosto fantastická, protože hala je vždy vyprodaná a má kapacitu zhruba 7 tisíc lidí. Švýcaři si ten turnaj skvěle užívají. Každý tam fandí, každý má v ruce papírovou tleskačku a prostě celý zápas od začátku do konce se tam řve. Tomu ještě napomáhá místní maskot, což je veselý kozoroh se jménem Hitch.

Pavla Apostolaki spolu s Jakubem Schmidtem ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Tedy pro hradecké hokejisty to musela být velká pocta, protože tamní hokejový klub Davos si vybírá, kdo na ten turnaj přijede.
Já bych chtěla podotknout, že Hradci Králové se dostalo té cti, že byl pozván podruhé, protože už tam účinkoval loni. Je to opravdu velká čest, protože zase tolik týmů takto po sobě tu pozvánku nedostane.

Moc děkujeme, že jsme se dnes mohli na chvíli toulat ve Švýcarsku v Davosu, který navštívila Pavla Apostolaki. A už se moc těšíme na její další cestovatelské zážitky.

autor: jak
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.