Nejtenčí had, liánovec kapský. Proti jeho jedu není protijed. Jedinou záchranou je transfúze krve

2. září 2017

Královédvorská ZOO odchovala mláďata liánovce kapského.Vylíhnutí deseti drobných, tenkých, ale jedovatých hadů je evropským úspěchem. Ve volné přírodě se s liánovcem setkáte v zemích na jih od rovníku. Patří mezi užovky, má zadní jedové zuby a pokud se jed dostane do rány, způsobí rozklad krve. Protože neexistuje protijed, jedinou záchranou je transfúze.

Přestože to nejsou příliš optimistické informace, zoolog Pavel Moucha tvrdí, že domácího chovu těchto hadů se bát nemusíte. Je ovšem potřeba být opatrný a mít hodně zkušenosti.

Možná vám ale stačí pes nebo kočka a redaktorce Daně Voňkové akvarijní rybky.

Velikost liánovce kapského, tohoto méně známého hada, se pohybuje v dospělosti kolem dvou metrů, ale je mimořádně štíhlý, aby se mohl rychleji pohybovat mezi větvemi stromů.

Žije bežně na vinicích a plantážích. Vyskytuje se v Africe na území jižně od Sahary v deštných lesích a křovinatých savanách.

Lijánovec kapský - líhnutí

Je to had stromový, dokonce i vajíčka klade ve větvích stromů

Živí se převážně ještěry a ptáky, na které útočí ze zálohy obtočený kolem větve. Pro život ve větvích má ale i jiné přizpůsobení, mezi které patří třeba protažená a zašpičatělá hlava a velké oči s horizontálními zorničkami.

Liánovec kapský je aktivní přes den. Má zadní jedovaté zuby. Otrava se projevuje za několik dní.

Živí se ještěrkami nebo jinými plazy. V ZOO liánovce ale chovatelé "přeškolují" na jinou stravu, nejčastěji je krmí myšaty.

autor: DV
Spustit audio