Nejmladší turisté se v Prachovských skalách v Českém ráji vydají po nové stezce určené hlavně pro ně

17. červen 2024 07:48

V Prachovských skalách v Českém ráji na Jičínsku začala vyrůstat první naučná stezka pro děti. Stavbaři už vytyčili její 1,5 kilometru dlouhou trasu a dokončují betonové základy pro dřevěné tabule. Trasa povede kolem přírodního koupaliště Pelišek, které má za sebou nákladnou rekonstrukci. 

Čtěte také

Cílem je ukázat nejmenší návštěvníků hravou formou, co se v přírodní rezervaci nachází, co je potřeba chránit a jak se chovat. Postupně přibydou také herní prvky.

Michal Pazén s kolegy nastoupili na nově budovanou stezku. „Museli jsme tady osadit kovové patičky, jako takový základ. Tady ve skalách je složitý terén, není tady žádná rovinka. Musíme mít k dispozici terénní automobil a patřičné nářadí.“

Prachovské skály, nejkrásnější oblast Českého ráje, jsou pískovcová skalní oblast, přírodní rezervace a součást Chráněné krajinné oblasti Český ráj, která se rozkládá zhruba 5 až 7 km severozápadně od Jičína mezi Prachovem, Pařezskou Lhotou, Dolním Lochovem a Blaty v Královéhradeckém kraji.

Jen co se podařilo vybudovat základové patky, tak přichází na řadu instalace deseti dřevěných informačních tabulí. „Použijeme kloboučkovou matku, aby nedošlo k nějakému zranění. A musíme to pořádně dotáhnout.

Čtěte také

Až budou jednotlivé cedule připevnění, tak na ně přijdou přidělat desky s jednotlivými úkoly a popisy. „První panel bude úvodní, který seznámí návštěvníky stezky s tím, jak je trasa celkově dlouhá a kudy vede. A další panely potom už na sebe navzájem navazují, říká spolumajitelka Prachovských skal Rita Štór Schliková.

Dosud tady žádná podobná naučná stezka pro děti nebyla. „Snažili jsme se, aby turisté, když sem přijedou a nechtějí jít vyloženě na náročnější túru do skal, protože na to třeba nemají fyzicky, měli možnost projít se tady po okolí v neplacené zóně.

V Prachovských skalách v Českém ráji na Jičínsku vyrůstá první naučná stezka pro děti

První zájemci budou mít možnost si stezku pro děti v Prachovských skalách v Českém ráji na Jičínsku projít už v pátek 28. června.

Spustit audio

Související