Naši předci uměli krásně měřit čas. 263 unikátních hodin představuje výstava v Muzeu Náchodska

27. červenec 2022

Od slunečních hodin po unikátní Primky, tak se jmenuje výstava, kterou pro vás připravilo Muzeum Náchodska. Je k vidění po celé prázdniny ve výstavní síni muzea v Náchodě na rohu Tyršovy a Zámecké ulice. Přichystali ji pro vás pracovníci muzea pod vedením Jana Tůmy, který už je naším hostem.

Nosíte hodinky? Přijel jste na čas.
Přijel jsem na čas, ale hodinky nenosím, přiznám se, že ne. Jako moderní člověk koukám do mobilu a trošku se za to stydím.

Je to nejpohodlnější. Tak proč vlastně hodiny a hodinky letos na výstavě v Náchodě?
V loňském roce jsme udělali výstavu, kde jsme připomněli výrobou hraček v náchodském regionu. A letos jsme se rozhodli, že zkusíme oslovit nějakého dalšího regionálního výrobce s hlubokou tradicí a oslovili jsme firmu Elton v Novém Městě na Metují. A podařilo se uspořádat velmi pěknou výstavu, která zahrnuje vývoj hodin a hodinek až po současné trendy, které se dnes produkují, což je docela unikátní. Protože ne všude se ta výroba zachovala. Proto i název Hora ruit - Od slunečních hodin po PRIMKY, které se produkují dnes.

Jan Tůma ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Zmínil jste tradici hodinářství v Novém Městě nad Metují. Byla prý ale v našem kraji ještě i jinde.
Byla daleko delší. Letos je to nějakých 133 let, tradice průmyslu ve výroby hodin. Předtím tady byli hodináři, kteří vyráběli hodiny. Ale v roce 1889 Gustav Becker založil v Broumově filiálku své továrny na hodiny z dolnosaského Freiburgu. A od té doby se hodiny v tomto regionu vyrábějí. Ovšem cesta od broumovské továrny Gustava Beckera k Primkám v Novém Městě nad Metují byla trošku složitější a kostrbatá. Nicméně lze tam vysledovat jistou linii, jak se tady hodiny vyráběly a jakási kontinuita, i když ne úplně přímá, tam je.

Díky ladičkovým hodinám se Chronotechna Nové Město nad Metují v roce 1969 přejmenovala na Elton. Znamená to elektrický tón - Elton.
Jan Tůma, Muzeum Náchodska

Jak to bylo s továrnou v Novém Městě nad Metují, kde se tedy hodiny vyrábí dodnes? Až do devadesátých let minulého století to byla velká firma.
To byla velká firma, založena byla v roce 1949. Začala se tam připravovat výroba náramkových hodinek, které se tenkrát v Československu nevyráběly, až na některé malé výjimky. A trvalo to poměrně dlouho, takže v padesátých letech se podařilo vytvořit prototyp hodinek, který také máme vystavený, první hodinky Spartak, ty ještě v roce 1954 nenesly název Prim. To je jeden z unikátů, které mohou zájemci vidět díky tomu, že firma Elton nám poskytla takové skvosty na výstavu, což je úžasné.

Čtěte také

Jsou to pěkné hodinky?
Stojí určitě za to. Máme tam takový průřez výrobou hodin v Novém Městě. Ale ne jen těch náramkových hodinek, ono se málo ví, že v Novém Městě se produkovaly třeba v padesátých letech i palubní hodiny do letadel, do MiGu 15, i ty tam máme vystaveny. To je další unikát. A také se tam dělaly od 70. let elektrické hodiny a od 80. let quartzové hodiny. Takové ty nástěnné, kuchyňské, které možná má ještě někdo doma. Většinou mají obaly z různých materiálu obaly, ale nejčastěji jsou plastové.

Co to znamená quartzové hodiny?
Jsou to c podstatě hodinky elektronické, protože tam už není klasický oscilátor, jaký známe u těch klasických hodin. Kyvadlo nebo setrvačník už je na elektronické bázi. A připomenu další unikát zapůjčený Eltonem a to jsou hodiny ladičkové z 60. let, kdy v Novém Městě zkonstruovali hodiny, které předcházely tem quartzovým. Tam byl princip elektrického ladičkového efektu a ty hodiny vydávaly takový zvláštní zvuk. Vyrobeno bylo pouze 12 prototypů a jeden z nich máme vystavený. Tyto hodiny netikaly, ale vydávaly takový elektrický tón. A podle toho vlastně vznikl i nový název, protože původně se firma jmenovala Chronotechna Nové Město nad Metují, ale v roce 1969 se přejmenovala na Elton. A to znamená elektrický tón Elton. Ladičkové hodiny za to můžou.

Čtěte také

Kolik exponátů na výstavě vůbec máte?
Máme to spočítané, je to 263 hodin a ještě k tomu nějaké další předměty, jako stoly na výrobu hodin a takové věci, které jsme do toho nepočítali. Právě Primky z Nového Města moc ve sbírkách Muzea Náchodska nemáme, za to máme unikátní staré hodiny. Takže to je naše půlka výstavy, kterou jsme tam dodali. Máme nejstarší hodiny sluneční z roku 1613, vyrobené v Norimberku, pak náchodské brány, ty jsou z roku 1669. Máme tam spoustu zvláštností, třeba přesýpací hodiny, které patřily vévodkyni Vilemíně Zaháňské. Tu lidé spíše znají jako paní kněžnu z Babičky Boženy Němcové. Máme tam i unikátní, zvláštní prstencové hodiny sluneční, které patřily Františku Antonínovi hraběti Šporkovi. Ty jsou o 100 let starší. Špork měl rád takové zvláštní věci, tak měl hodiny působící dost bizarním dojmem.

Přesýpací hodiny si dokážu představit, ale prstencové?
Je to takový prstýnek, který má otvor, má tam nastavovací stupnici, kde se nastavuje malý odpor proti sluníčku, které na to svítí jako na taký skokanský můstek, kde jsou vyznačeny hodiny. Je to takový zvláštní princip. Ale máme tam zvláštní pilové hodiny, které nemají závaží, ale jsou samy tím závažím. Ty jsou z 18. století. Máme tam i barokní budík na stůl z druhé půlky 18. století od Franze Hochenadla z Vídně, nebo kapesní hodinky barokní. Málokdo si představuje, že kapesní hodinky už se na začátku 18. století běžně distribuovaly po Evropě. Máme vystaveno několik kusů kapesních hodinek vřetenových. A když se na ty hodinky člověk koukne, tak vidí, že to není jen hodinářská práce, ale také zlatnická, proto ty hodiny jsou ze zlata a stříbra. Naprosto dokonalá řemeslná a umělecká práce. Nedokážu si představit, jak to tenkrát vyráběli bez strojů, které máme dnes.

Čtěte také

Všechny ty hodiny jsou funkční?
Většina jich není funkčních. My je ani úplně nechceme uvádět do funkčního stavu, protože to by narušilo jejich historickou hodnotu. Museli bychom tam leccos doplnit a vyměnit. My nepotřebujeme, aby běžely a měřily čas.

Prý máte i nějaké svíčkové hodiny?
Máme takovou ukázku svícových hodin. Samozřejmě ty svíčky nejsou originální, do těchto hodin se zastrkávaly takové olověné kuličky na šťopičce, na takovém hřebíčku. A když to odhořelo k danému času, tak ta kulička spadla a cinkla o podtácek svicínku.

Muzeum Náchodska
patří mezi nejstarší česká muzea. Sídlí ve dvou budovách na hlavním náměstí v Náchodě a vedle nich má k dispozici moderně vybavenou výstavní síň.

To jsou neuvěřitelné věci jak naši předci dokázali měřit čas.
Oni často nepotřebovali úplně přesný čas, takže máme třeba hodiny s předním kyvadélkem vřetenové, kde je jen jedna ručička, tam stačila hodina. Máme tam dokonce i ukázku lihýřových hodin, to je úplně nejstarší mechanický princip. Většinou ty hodiny byly vybaveny bicími mechanismy, aby když člověk na hodiny neviděl, dostal nějaký zvukový signál, že udeřila nějaká hodina. Máme vystaveny i hodiny kukačky ze Schwarzwaldu, hodin ze Schwarzwaldu máme velké množství a ty tam opravdu kukají. Je to krásná zvuková kulisa.

Jakub Schmidt a Jan Tůma ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Na krásnou hodinářskou výstavu vás do Muzea Náchodska pozval kurátor Jan Tůma. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související