Muzeum Náchodska vede od května nový ředitel. Prvním jeho počinem bude otevření dobrošovské pevnosti

3. květen 2022 07:57

Muzeum Náchodska má od května nového ředitele. Bude mít na starost všechny pobočky, které jsou nejen v Náchodě, ale také v Hronově a v Polici nad Metují. Pod správu muzea patří také vojenská pevnost na Dobrošově. 

Čtěte také

Vždy když přichází někdo nový, tak s sebou přináší nové nápady. Co přináší do Muzea Náchodska Oldřich Schejbal?

„Právě se připravuje zbrusu nová expozice ve zrekonstruovaném objektu Čapkova mlýna v Hronově. Zároveň chystáme nějaké změny v expozici v klášteře v Polici nad Metují. Tam bychom velice rádi realizovali dvě multimediální expozice. Jedna by se věnovala lidové zbožnosti a druhá historii Police a Policka.“

Za vašeho předchůdce se mluvilo v Náchodě o tom, že se přesune zázemí a depozitáře muzea do jiné budovy. Že zmizí z náměstí. Jak to vypadá aktuálně s tímto záměrem?

Čtěte také

„Mé současné informace jsou takové, že to není úplně na pořadu dne. Každopádně myslím, že se nemusíme obávat, že by muzeum se všemi sbírkami skončilo někde na ulici. Bude to asi do budoucna k řešení.

Pracoval jste dosud v Opavě. Co vás přivedlo do Náchoda?

„Téměř 20 let jsem žil v Opavě, kam jsem odešel za studiem. A ještě během studií jsem tam začal pracovat ve Slezském zemském muzeu. Poslední čtyři roky jsem tam pracoval v Národním památkovém ústavu jako vedoucí oddělení péče o archeologické nálezy.

Čtěte také

„Tím, že jsem se dostal k nějaké vedoucí pozici, k organizačním a koncepčním záležitostem, tak mne zlákalo vypsané výběrové řízení na funkci ředitele Muzea Náchodska. A samozřejmě, nepopírám, že je to ovlivněno i tím, že mám k tomuto kraji vřelý vztah, protože jsem rodákem z Teplic nad Metují.

Takže se vlastně vracíte zpátky. „Vracím se zpátky domů, je to tak, dodává s úsměvem nový ředitel Muzea Náchodska Oldřich Schejbal.

Prvním jeho pracovním počinem bude otevření dobrošovské pevnosti po několikaleté náročné obnově ve středu 4. května 2022.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související