Naše nejkrásnější přehrada, Svatý grál ptačí říše a Performerka o slam poetry. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Pozveme vás na jeden krásný letní prázdninový výlet a zatouláme se společně na nejkrásnější přehradu u nás, která stojí na Labi u Dvora Králové nad Labem. Její architektura s dvěma branami na hrázi a ozdobnými věžičkami je opravdu jedinečná, stejně jako její historie, kterou návštěvníkům přibližuje i expozice přímo na přehradě.

Na přehradu Les Království si uděláme malý poznávací výlet s tiskovou mluvčí Povodí Labe Hanou Bendovou. Přehrada je to nejen pohádková, ale má i poetický název. Proč se jmenuje Les Království? „Název Les Království se ustálil až v 70. letech minulého století. Předtím se přehrada nazývala buď Bílá Třemešná, nebo také přehrada Tešnov, protože v údolí předtím stál Tešnovský mlýn.“

Čtěte také

Při dnešní procházce Safari Parkem Dvůr Králové se zastavíme v pavilonu Tropické bažiny. Stranou návštěvnického ruchu tam vyrůstají tři káčata, o kterých se hovoří jako o svatém grálu ptačí říše. Na svět přišla po čtyřech letech usilovné práce chovatelů a navíc se jedná o přirozený odchov. Za štěbetavou rodinkou se v doprovodu Davida Kodeta vypravila redaktorka Dana Voňková.

Trojice mláďat pižmovky konžské jako završení čtyř let práce. Přirozený odchov se daří poprvé v historii. Mimořádně vzácné kachny ze západní Afriky do nedávné minulosti nezvládly zahrady udržet při životě. Z Česka se postupně stala světová bašta chovu. Dvorský safari park se nyní raduje z prvních mláďat odchovaných pod rodiči.

Čtěte také

Do hradeckého rozhlasového studia zavítala performerka, autorka, učitelka, ale hlavně veselá a energická žena Radka Grohová. A spolu vám dnes trošku představíme slam poetry. Že nevíte, o co jde. Tak poslouchejte!

„Před vystoupením se bojím, jaké to bude. Ale na pódium nelezu já, leze tam Bradka a té je to jedno. Neztrapním se. Bradka se ztrapní,“ směje se Radka Grohová, performerka, autorka a učitelka. „Výhoda slamu je, že divák, co se tam jde podívat, si může odnést, v uvozovkách, co chce. A co potřebuje. To se mi líbí i na poezii.“

autor: baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.