Naše nejkrásnější přehrada s pohádkovým názvem Les Království je úžasnou národní kulturní památkou

22. srpen 2023

Pozveme vás na jeden krásný letní prázdninový výlet a zatouláme se společně na nejkrásnější přehradu u nás, která stojí na Labi u Dvora Králové nad Labem. Její architektura s dvěma branami na hrázi a ozdobnými věžičkami je opravdu jedinečná, stejně jako její historie, kterou návštěvníkům přibližuje i expozice přímo na přehradě. 

Na přehradu Les Království si uděláme malý poznávací výlet s tiskovou mluvčí Povodí Labe Hanou Bendovou. Přehrada je to nejen pohádková, ale má i poetický název. Proč se jmenuje Les Království?
Název Les Království se ustálil až v 70. letech minulého století. Předtím se přehrada nazývala buď Bílá Třemešná, nebo také přehrada Tešnov, protože v údolí předtím stál Tešnovský mlýn.

Hana Bendová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Co bylo impulsem k tomu, že přehradu postavili?
Impulsem bylo několik velkých povodní na konci 19. století, z nichž největší byla v červenci roku 1897. Ta zasáhla celé Krkonoše a Jizerské hory a přinesla kromě ztrát na lidských životech také obrovské materiální škody. Takže pak naši předkové začali přemýšlet, jak se takovým událostem bránit. V roce 1903 přijali zákon, který ustanovoval úpravu Labe od Špindlerova Mlýna až po Jaroměř, a tam už se počítalo s výstavbou dvou údolních nádrží. Jedna je Labská pod Špindlerovým Mlýnem a druhá právě přehrada Les Království.

V roce 1910 začaly stavební práce, v roce 1912 začali stavět vlastní hráz a do roku 1914 byla přehrada v podstatě až po korunu hotová.
Hana Bendová, mluvčí Povodí Labe

Kdy byl položen základní kámen a kdy byla přehrada hotová?
Už po roce 1903 začaly probíhat projekční práce, v roce 1909 byl vysoutěžen zhotovitel jak stavební části, tak strojního vybavení a v roce 1910 začaly stavební práce. V březnu a v dubnu byla přehrada vyměřena. To považuji za naprosto obdivuhodné, že přijdou geometři do zarostlého údolí Labe a vyměří, kde má stát hráz a obtokové tunely. A už v květnu se začalo s prvními výkopy. První objekty, které byly na tom vodním díle postaveny, byly právě obtokové tunely v levém a pravém břehu, do kterých byla asi po dvou letech svedena voda z Labe. Byla tam postavena provizorní hrázka, takže pak se staveniště budoucí hráze už nezalévalo vodou z Labe, kromě případů, kdy byla případně povodeň, a v roce 1912 začali stavět vlastní hráz. Zahloubili se 7 až 9 metrů pod původní koryto Labe, aby se dostali na únosný podklad, a hráz začala vyrůstat. V podstatě do roku 1914 byla až po korunu hotová.

Čtěte také

A ta úžasná finální podoba?
V roce 1914 došlo k vypuknutí první světové války a pak už tedy ony dokončovací práce šly poměrně pomalu. Stavba byla ovlivněna tím, že dělníci začali odcházet po částečné mobilizaci do války. Dokonce jsme o tom našli záznam ve stavebním deníku, že 26. července 1914 byla vyhlášena částečná mobilizace a dělníci začali být povoláváni. Do té doby tam pracovalo třeba současně několik set lidí, bylo tam i spousta pracovníků z ciziny, byli tam italští odborníci, kteří předtím budovali železnice v Alpách. Právě na důlní práce, na budování obtokových tunelů, na práci s kamenem to byli opravdoví odborníci. Finální podoba přehrady byla hotová v roce 1918, v roce 1919 už byla přehrada v provozu a v roce 1920 byla zkolaudována.

Když se teď vyskytují poměrně často suché roky, tak roste velký význam přehrady v nadlepšování průtoků v Labi pod přehradou.
Hana Bendová, mluvčí Povodí Labe

Na přehradě je také vodní elektrárna, ale s tou se prý původně nepočítalo. Je to tak?
S vodní elektrárnou se na přehradě původně nepočítalo, byla dostavěna těsně po dokončení samotné přehrady v letech 1920-1923. Z celé stavby přehrady se dochovala bohatá fotodokumentace, to je obdivuhodné. Vše se dokumentovalo na skleněné desky v pravidelných intervalech nebo když bylo něco dostavěno. A pro nás je cenné zejména to, že bylo vše datováno a je důsledně popsáno. Takže víme, jak stavba probíhala, a z toho se dá vyčíst, jak to postupovalo. To nejzajímavější jsme samozřejmě vybrali do naší expozice.

Čtěte také

Jaké jsou další účely, kterým slouží přehrada dodnes? Už jsme jmenovali především ochranu před povodněmi. Co dál?
Přehrada byla vybudována kvůli ochraně před povodněmi, krátce nato tam byla ještě přistavěna vodní elektrárna, takže dále to byla výroba elektrické energie. A teď, když se vyskytují poměrně často suché roky, tak je velký význam přehrady v nadlepšování průtoků v Labi pod přehradou. To znamená, že když při suchu přitéká do přehrady málo vody, tak my využíváme onen zásobní objem, abychom vypouštěli víc vody, než do přehrady přitéká. Což má význam pro rostliny i živočichy ve vodním toku a celý vodní život.

Co rekreační účel? Většinou se na takových přehradách dá krásně kempovat, užívat si okolí, koupat a plavat.
Rekreační účel není nijak omezen, je to přehrada víceúčelová, neslouží pro pitnou vodu, takže rekreace by tam byla možná. Ale bohužel vodní plocha je poměrně obtížně přístupná. Tedy znají to tam rybáři, ale k žádné jiné rekreaci se přehrada moc nevyužívá.

Čtěte také

Na druhou stranu je to nádherné vodní dílo, což dělá přehradu kouzelnou, unikátní a jedinečnou. Znáte nějaké podobné dílo?
Úplně takovou neznám, ale poměrně podobná je například přehrada Labská. Tam je dům hrázného také takový malebný. Architektonické ztvárnění přehrady Les Království je dílem pana arch. Valečky a požívá památkové ochrany. Od roku 1964 je technickou památkou a od roku 2010 národní kulturní památkou čili má nejvyšší stupeň památkové ochrany.

V roce 2019 to bylo 100 let, co je přehrada v provozu. Vy jste to oslavili i velkou estetickou rekonstrukcí, ale technologickou rekonstrukcí dílo také prošlo, někdy v 50. a 60. letech minulého století.
Těch rekonstrukčních prací tam bylo prováděno víc, ale poslední rekonstrukce se opravdu týkala hlavně domu hrázného, průjezdných bran a šoupátkové věže na levém břehu. Vše jsme dělali ve spolupráci s Národním památkovým ústavem a řekla bych, že jsme objektům vrátili původní krásu. Při té příležitosti jsme také vytvořili expozici, která seznamuje návštěvníky s historií i současností přehrady. Zájemci se mohou podívat i na věž, která je součástí domu hrázného. Expozice je otevřena v letním období o prázdninách od čtvrtka do neděle v červnu a v září pouze o víkendech.

V expozici jsou určitě i zajímavé historické fotografie.
Jsou tam fotografie a informace o historii díla, dále také data nějakých dramatických událostí. Seznámíte se i s povodněmi, je tam vysvětlen i rozdíl mezi extrémní povodní, kdy přehrada už povodňovou vodu nezadrží, ale přesto poskytne obyvatelům v údolí pod ní nějaký čas na přípravné práce, pak je tam zmíněná povodeň, kdy přehrada naopak povodňovou vlnu zadrží, tedy nevypustí více než neškodný průtok. Například při povodni v roce 2006 přitékalo do přehrady 160 kubických metrů za sekundu a maximální odtok byl 85. Předtím v roce 2000 byl přítok přes 300 m3/s a odtok byl bohužel vyšší než oněch neškodných 90 kubíků. Protože prostě už nebylo možné vodu dál zadržet. Ve chvíli, kdy začne přetékat šachtovými a pak korunovým přelivem, tak už není možné průtok nijak regulovat.

Má přehrada za sebou ještě nějaké další takové dramatické okamžiky ve své historii?
Poměrně dramatická byla první velká povodeň, která se na přehradě vyskytla ještě v době stavby. V roce 1916, kdy už byla přehrada sice dostavěna, ale ještě nebyla úplně vystrojena šoupaty a jejich ovládáním, přišla o Vánocích obleva v Krkonoších a do toho napršelo. Takže mezi 26. prosincem a Novým rokem došlo k naplnění přehrady až asi 12 cm pod korunové přelivy. Šachtové přelivy byly ve funkci, ale vzhledem k tomu, že přehrada ještě nebyla uvedena do provozu a bylo to asi pouze tři měsíce po protržení přehrady na Bílé Desné v Jizerských horách, kde to sice byla jiné dílo se sypanou hrází, ale všichni si pamatovali onu katastrofu, tak to vzbudilo všeobecný rozruch. Ale přehrada obstála a od té doby už obstála mnohokrát.

Jakub Schmidt a Hana Bendová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Spoustu dalších zajímavých věcí se dozvíte, pokud na přehradu Les Království zavítáte. Pozvala vás mluvčí Povodí Labe Hana Bendová.

 

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související