Povodí Labe čistí Malý labský náhon v Hradci Králové. Zlepší tak průtok a sníží riziko záplav

21. červen 2020 10:01

Povodí Labe začalo s čištěním Malého labského náhonu v západní části Hradce Králové. Z úseku dlouhého několik kilometrů by dělníci měli vytěžit zhruba 6 500 metrů krychlových sedimentů. To má zlepšit průtok náhonu a snížit riziko záplav. Povodí Labe za práce zaplatí přibližně 6 milionů korun.

„Teď se můžete podívat, jak bagr onen sediment vytahuje z vody," říká stavbyvedoucí Jiří Guryča.

Čtěte také

Malý labský náhon byl naposledy čištěný v 90. letech minulého století.
„Tyto údržby se musí čas od času provádět z důvodu postupného zanesení různými částmi zetlelých stromů, keřů, hlavně z velké části erozí zemědělské půdy. Z vody nejčastěji vybíráme kusy větví a stromů, zetlelé listí. Nacházíme i PET lahve a různé odpadky."

Dělníci pracují mezi hradeckými ulicemi Pražská a Koutníkova. Úsek je dlouhý zhruba dva kilometry.

Co bude s vytěženým sedimentem popisuje Jiří Guryča.
„Teď sediment vytěžíme z vody, necháme ho tady částečně odvodnit, aby se s ním dalo dál pracovat. Potom ho naložíme a odvezeme. Později necháme odebrat několik vzorků sedimentu a podle toho se určí, do jaké kategorie bude tento odpad zatříděn. Podle toho pak poslouží buď k rekultivaci nebo bude uložen na skládce."

Čtěte také

Podle mluvčí Povodí Labe Hany Bendové je důležité, aby měl Malý labský náhon dostatečný průtok.
„Pomůže to tomu, že voda, která do něj potom přiteče při nějakých srážkách, bude bezpečně provedena tím zastavěným územím. Tam není nějaký prostor pro nějaké rozlivy a zadržování vody. Prostě Malý labský náhon musí vodu bezpečně odvést mimo město. Tím bude sníženo riziko zaplavení okolních pozemků, případně nemovitostí."

Vytěžení sedimentů bude stát přibližně šest milionů korun. Hotovo by mělo být do konce letošního roku.

autoři: Vojtěch Krátký , baj
Spustit audio

Související