Náchodská nemocnice zpoplatnila parkování před areálem. Řada lidí takový postup kritizuje

13. červen 2018 10:05

U náchodské nemocnice už není možné zaparkovat zdarma. Nemocnice stání u areálu nově zpoplatnila. Za vjezd lidé zaplatí 30 korun, pokud se ale u lékaře zdrží delší dobu, může je parkovné vyjít na stovky korun. Zaparkovat jinde v okolí areálu je přitom složité. I reportér Václav Plecháček hledal nejbližší volné místo v přilehlých ulicích dlouhé minuty.

Přímo u vjezdu na nově zpoplatněné parkoviště je poměrně rušno. Lidé jsou novinkou zaskočeni.

Třeba muž, který se představil jako Honza argumentuje tím, že pobyt v nemocnici trvá často řadu hodin a pacienti tu dobu většinou nemají šanci ovlivnit. „Takže doktorka mě zdrží a já zaplatím. Super."

Nespokojená s cenou, i s tím, že je placené parkoviště plné děr a výmolů, je i Zlatica Lavenová. Ta do náchodské nemocnice denně jezdí za nemocným manželem. „To jsem ještě nezažila v nemocnici, tohle to."

Náchodská nemocnice zpoplatnila parkování před areálem

Pokud se návštěva náchodské nemocnice protáhne přes čtyři hodiny, parkovné je 160 korun, za další každou započatou hodinu vždy o sto korun víc.

Zaparkovat v okolí náchodské nemocnice je problém. Komplikovaný je i pěší pohyb mezi pavilony

Omezení dopravy i parkování v areálu náchodské nemocnice i okolí

Areál náchodské Oblastní nemocnice se už připravuje na zahájení bouracích i stavebních prací spojených s modernizací nemocnice. Pro návštěvníky to ale znamená značné omezení dopravy i parkování. Se zahájením příprav areálu na rozsáhlou modernizaci totiž ubyla parkovací místa. Komplikovaný je i pěší pohyb mezi jednotlivými pavilony. Na místo se vypravila reportérka Lucie Peterková.

Lidé tak hledají místo v okolních ulicích. Tam je to ale problém, míst je málo.

Strážníci městské policie tak mají mnohem víc práce, zrovna narazili na špatně zaparkovaný vůz, který blokuje dopravu. Pokud majitele neseženou, nechají auto podle strážníka Martina Suchánka odtáhnout. „Něco s tím budeme muset udělat."

Vedení náchodské nemocnice ve svém písemném vyjádření uvádí, že cena parkovného u areálu vychází z modelu v sesterské nemocnici v Rychnově nad Kněžnou. Jenže tam je prvních patnáct minut parkování zdarma a maximální cena za celodenní parkování je 120 korun.

Náchodská nemocnice zpoplatnila parkování před areálem

U trutnovské nemocnice, která také patří pod Zdravotnický holding Královehradeckého kraje, lidé první hodinu zaparkují zdarma, druhou platí pět korun a poté za každou další půlhodinu desetikorunu. O něco dražší je parkování přímo v areálu nemocnice Trutnov, i tam je ale první hodina zdarma. V nemocnici v Jičíně se parkovné neplatí, stejně jako ve Dvoře Králové nad Labem nebo Broumově.

„Ve spolupráci s městem Náchod připravujeme kyvadlovou dopravu na trase Nádraží - Dolní areál - Horní areál náchodské nemocnice a zpět, která by také mohla výrazně napomoci s řešením kritické situace s parkovacími místy v této lokalitě," říká mluvčí Krajského úřadu Královehradeckého kraje Jiří Klemt.

Termín, kdy autobusy začnou jezdit, ale zatím známý není.

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související