Zaparkovat v okolí náchodské nemocnice je problém. Komplikovaný je i pěší pohyb mezi pavilony

7. květen 2018 12:30

Areál náchodské Oblastní nemocnice se už připravuje na zahájení bouracích i stavebních prací spojených s modernizací nemocnice. Pro návštěvníky to ale znamená značné omezení dopravy i parkování. Se zahájením příprav areálu na rozsáhlou modernizaci totiž ubyla parkovací místa. Komplikovaný je i pěší pohyb mezi jednotlivými pavilony. Na místo se vypravila reportérka Lucie Peterková.

Je běžné všednodenní dopoledne a snažíme se už asi 10 minut zaparkovat kdekoliv v okolí náchodské nemocnice. Nakonec se nám podařilo zaparkovat v ulici Nemocniční.

Začínají opravy náchodské nemocnice. Lidé musí počítat s omezením při průchodu areálem

Vizualizace Oblastní nemocnice Náchod po modernizaci

Dlouhodobě plánovaná rekonstrukce nemocnice v Náchodě začíná. Kromě omezení průchodu areálem nemocnice se také sníží počet parkovacích míst. Náhradní parkování bude postupně zřízeno v jednosměrných ulicích, které ústí do Nemocniční ulice.

S mluvčí Královéhradeckého kraje Syvií Velčovskou stojíme uprostřed areálu náchodské nemocnice. Tady už začaly stavební práce.

„Ano, my jsme už 27. března oficiálně podepisovali smlouvu na první etapu modernizace Oblastní nemocnice Náchod. A 10. dubna jsme tuto stavbu předali. Momentálně probíhá příprava staveniště a bourání spojovacího koridoru z ambulantního pavilonu do pavilonu chirurgie, která nám tady zabralo toto parkoviště," říká Sylvie Velčovská.

Tím pádem je doprava přímo v areálu nemocnice i jeho okolí značně omezená.

Omezení dopravy i parkování v areálu náchodské nemocnice i okolí

Jaká jsou teď vůbec aktuální platná pravidla pro vjezd do areálu, na to se ptáme mluvčí Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Magdaleny Doležalové: „V tuto chvíli je vjezd do areálu značně omezen. Parkoviště, které je pod ambulantním pavilonem dosud funguje, nicméně v tomto měsíci by mělo být rozděleno na dvě poloviny. Část by měla být určena pro pacienty, kteří přijedou do ambulantního pavilonu, a druhá část bude pro zaměstnace. Dojde také k celkovému rozdělení pavilonů, kdy nebude přístup do rehabilitační části pavilonu H, odkud bude nově zřízen vjezd z ulice Nemocniční."

Mohou pacienti do areálu automobilem vjíždět? „V tuto chvíli zatím pacienti nemohou do areálu vjíždět. Je zde zatím dočasně povolen vstup pro zásobování a také pro sanitní vozy. Ty budou mít potom následně nově zřízen vjezd z ulice Purkyňova."

Jak dlouho bude asi tento stav trvat? „Po celou dobu stavbu nebude umožněn přístup ani příjezd do spodní části areálu."

Omezení dopravy i parkování v areálu náchodské nemocnice i okolí

Může být tedy řešením parkování v přilehlých ulicích? „Již v tuto chvíli řešíme náhradní parkování a to jednak v přilehlých ulicích ve spolupráci s městem Náchod, tak také na přilehlých parkovištích, kde vznikne zcela nová úprava parkování. Bude zde zřízen vjezd, který bude i zpoplatněn," vysvětluje Magdalena Doležalová.

Výjimku pro parkování by měli mít velmi brzy dárci krve, pro které budou vyhrazena parkovací místa.

autoři: Milan Baják , luc
Spustit audio

Související