Náchod chce za 46 milionů koupit ruinu bývalé továrny Tepna. Jak by město pozemek využilo?

31. květen 2018 10:55

Areál zkrachovalé textilky Tepna v Náchodě je na prodej. Současný majitel, akciová společnost JTH Holding, ho nabídl městu za zhruba 46 milionů korun. To je o 27 milionů levněji, než před čtyřmi lety. Pokud město ruiny bývalé továrny koupí, čeká zastupitele náročné rozhodování, jak pozemek v lukrativní části města využít.

„Já myslím, že pro město Náchod je to v podstatě historická událost," popisuje dohodu s dosavadním vlastníkem pozemku starosta Náchoda Jan Birke z ČSSD.

Podle něj se plánovaným odkupem vyřeší jeden z největších problémů města. „Srovnatelný vedle obchvatu nebo řekněme nečinnosti ohledně lázní."

O nákupu rozhodnou zastupitelé za pár týdnů, někteří mají o svém hlasování jasno už teď.

Pro odkup zvedne ruku například zástupce Strany zelených Michal Kudrnáč. „Protože už 10 let vlastně prosazujeme toto řešení. Je to natolik obrovský a strategický areál prakticky úplně v centru, že by měl být ve vlastnictví města."

Finance (ilustrační foto)

Naopak Karel Petránek zvolený za Hnutí Východočeši ještě váhá. Chce odpovědi na to, proč je areál na prodej právě teď a jak je to s jeho případnou ekologickou zátěží. „Protože víme, že je to po Tepně, něco by tam mohlo být. Takže nejsem ještě stoprocentně rozhodnut, jestli pro to zvednu ruku."

V jednom mají ale oslovení politici jasno. Pokud k odkoupení dojde, mělo by město velmi uvážlivě řešit, co s pozemkem následně udělat.

Starosta Jan Birke říká, že první úkol je celé místo zbavit sutin, to bude stát asi čtyři miliony korun. Pak by se podle něj plocha mohla dočasně využívat jako parkoviště. „Jednoduchý, bezobslužný systém, který by nějakým způsobem reagoval na velkou poptávku v Náchodě na parkovací místa."

2781273-penize-ilust_171005-224323_elev.jpeg

Otázkou ale je, jak areál o rozloze zhruba 25 tisíc metrů čtverečních využít v budoucnu. Oslovení politici se shodují, že by o tom měli rozhodnout odborníci.

„My máme představu, že by se určitě měla udělat urbanistická soutěž na nějaký regulační plán, který základním způsobem určí, co to město potřebuje," říká Michal Kudrnáč.

A podobný názor má i Karel Petránek. „Aby tam vzniklo prostě něco pěkného, co bude vizí do budoucna. Podle mě by tam mohla vzniknout jakási nová malá náchodská čtvrt. Bytové domy s nějakými službami, obchody a podobně."

Jasné je, že půjde o investici v řádech stamilionů korun. Kromě bytových domů se mluví také o nové sportovní hale nebo zázemí pro městskou policii. O odkupu pozemku budou zastupitelé hlasovat 18. června, potřebných 46 milionů korun si chce radnice půjčit.

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související