Náchodská nemocnice shání dobrovolníky na výpomoc i látkové roušky kvůli ochraně pacientů

13. říjen 2020

Oblastní nemocnice Náchod žádá lidi o našití látkových roušek. Potřebuje je pro pacienty, které například převáží na jiné oddělení. Zároveň nemocnice hledá dobrovolníky, kteří by pomohli s péčí o pacienty s koronavirem. Těch je stále víc a nemocnice kvůli tomu odkládá některé operace.

Čtěte také

„Pojedeme na rehabilitaci, já vám dám látkovou roušku a hezky si ji nasadíte," říká pacientovi jedna ze sester v náchodské nemocnici. Pacienty personál převáží na jiné oddělení, na vyšetření, nebo operační sál.

„Pacienti si nosí své roušky. Ale když je mají dlouho nebo jsou už ve špatném stavu, tak jim dáváme naše látkové roušky," vysvětluje vrchní sestra ortopedického oddělení Petra Slavíková.

Látkových roušek nemocnici lidé na jaře věnovali osm tisíc, teď jich podle Petry Hvězdové ze sekretariátu nemocnice zbývá jen asi tisícovka.
„Tím základem je, že nám lidé ty roušky nevrací. Při odchodu z nemocnice si ji ponechají, odejdou domů a tím pádem nemocnice o roušky přichází. Potřebovali bychom jich tak kolem sedmi tisíc."

Každý návštěvník náchodské nemocnice nově dostává při vstupu do areálu erární roušku

Potřeba jsou roušky jak pro dospělé, tak i děti.
„Těch dětských máme opravdu velmi málo."

Roušek a respirátorů pro personál má nemocnice dostatek, aktuální zásoba vydrží několik měsíců.

Čtěte také

Horší je to s počtem zaměstnanců. I proto je podle primáře oddělení ARO Petra Štěpánka vítaný každý dobrovolník schopný se starat o pacienty.
„Abychom pomohli a ulevili běžné činnosti. Protože ten pacient musí nejen dostat správně ordinace, ale musí se také nasnídat, musí se udělat hygiena. A to všechno samozřejmě sestřičky nestihnou při velkém počtu pacientů, který tu je."

Pomoc zatím nabídlo dvacet studentů náchodské evangelické akademie, nemocnice žádá vedení kraje také o přidělení třiceti mediků. Nastoupit ale může prakticky kdokoli, kdo má zájem. Ideální jsou samozřejmě zdravotníci.

Všichni dobrovolníci dostanou za práci zaplaceno.

„Těch pacientů bude přibývat. A podle prognóz, které jsou, počet hospitalizovaných v Královéhradeckém kraji při reprodukčním čísle 1,5 se na konci října dostáváte na neuvěřitelných 400 až 450 hospitalizací v kraji. Což bude vyžadovat velké nasazení nejen stavebně technické, ale i personální," dodává primář oddělení ARO Petr Štěpánek.

Ideální jsou podle něj takoví dobrovolníci, kteří budou do nemocnice chodit pravidelně.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.