Náchod chce zavést senior taxi. Zatím se ale nepodařilo dohodnout podmínky a rozsah provozu

4. březen 2019 11:12

V Náchodě by ještě letos mohlo začít fungovat senior taxi. To je běžné v řadě jiných měst. V Náchodě se ale zatím ladí podmínky provozu. Mezi zastupiteli jsou názory rozdílné. Někteří službu preferují jako dopravu k lékaři nebo na úřady, podle jiných by senioři měli mít právo taxi využít třeba i na cestu za zábavou.  

„Pro mě už je ujít takových 200 metrů těžký oříšek," říká dvaasedmdesátiletý Otto Volhejn, který má roztroušenou sklerózu.

Po více než osmi letech se zvýší nájemné v městských bytech v Náchodě

Po více než osmi letech se zvýší nájemné v městských bytech v Náchodě

Naposledy schválila Rada města Náchoda jednostranné navýšení nájemného v městských nájemních bytech v únoru 2011. „Výši nájemného tedy zvedáme po více než osmi letech, kdy v některých případech je jeho výše opravdu neúměrně nízká,“ uvedl starosta Jan Birke z ČSSD.

Navíc kvůli cukrovce postupně přichází o zrak. Bydlí v okrajové části Náchoda a zavedení senior taxi se nemůže dočkat.
„Víte, já s tou chůzí docela zápasím. Zrovna teď jsem byl v nemocnici na určitém menším zákroku. Takže ten taxík bych využíval úplně do maxima."

Pokud někam vyrazí pěšky, potřebuje po cestě pravidelně odpočívat, teď v zimě tak prý raději nikam nechodí.
„V létě, to jdu do města třeba hodinu. Občas si sednu na lavičku a tak. Ale v zimě, kdybych si někde sedl, tak musím počkat do jara až rozmrznu."

Otto Volhejn je členem výboru náchodského sdružení zdravotně postižených. To má zhruba tři stovky členů, na senior taxi se podle něj těší celá řada z nich.
„Pro nás by byl ten taxík úplně něco výjimečného."

03529317.jpeg

Město Náchod původně plánovalo službu spustit loni. Zatím se ale nepodařilo dohodnout podmínky provozu.

„Jestli to bude pondělí až pátek, nebo zda bude fungovat od pondělí do neděle. Případně, jestli bude ta služba zavedena jen od 7. hodin od rána do 15. hodin odpoledne, nebo bude prostě fungovat po celý den," říká zastupitelka Denisa Pokorná, zvolená na kandidátce Nezávislých, Pirátů a Zelených.

Podle ní by byla chyba mít senior taxi jen ve všední dny od rána třeba do tří odpoledne.

Zastupitelé Náchoda schválili rekordní rozpočet v historii města. Přesahuje 540 milionů korun

Jak dopadl rozpočet? (ilustrační fotografie)

Město Náchod bude v příštím roce hospodařit s vyrovnaným rozpočtem 540 milionů korun. Na svém večerním zasedání navržený rozpočet schválili zastupitelé. Jde o rekordní částku v historii města. 

Ona sama preferuje službu jako aktivizační, tedy umožňující lidem rozvíjet sociální kontakty. Měla by prý proto fungovat každý den, alespoň dvanáct hodin.
„Nechceme mít pouze dopravní službu, která by někoho dovezla k lékaři nebo pro léky. Ale chceme opravdu umožnit těm doposud sociálně izolovaným seniorům dostavit se za kamarádkou, do divadla, nebo na nějakou schůzi."

Jak bude senior taxi v Náchodě opravdu fungovat zatím rozhodnuté není.

Podle místostarostky Pavly Maršíkové z KDU-ČSL má teď sociální komise města zjistit požadavky případných klientů, následně se k návrhu komise budou vyjadřovat zástupci jednotlivých politických stran.
„Zatím nemáme vůbec představu o finanční náročnosti. Takže si to musíme hodit také trochu do těch finančních nákladů."

Teprve potom město pomocí výběrového řízení vybere provozovatele služby. Jasné zatím není ani to, kolik budou klienti za senior taxi platit.

Spustit audio

Související