Na vánoční stůl se vracejí perníčky. Netřeba už 90 druhů koření; stačí jich pár a provoní celý dům

12. prosinec 2021

Advent je také časem perníčků. O jejich tradici a zdobení, i o perníčkovém kalendáři, se teď dozvíme od mistrové tohoto řemesla Dany Holmanové a návštěvnic knihovny Barunka v České Skalici.

Čtěte také

Adventní podvečer, je nás tady plno. „Když je ten perníček malý, tak si ho na dlani pořád otáčím. To jde samo, jen se prostě udělá ta linka. Proto potřebujete, aby se ta poleva vůbec nehnula. A teď se podívejte, jak tři maličké puntíky dokáží takový vzor krásně zjemnit,“ ukazuje Dana Holmanová.

Základní prvky zdobení vánočních perníčků jsou tedy puntík, kapka a čára. Tady, na titulním listu kalendáře, je z těch puntíků letopočet 2022. „Vypůjčila jsem si název písničky To je těsto perníkový, která pokračuje vlastně receptem. Protože jsem chtěla ukázat, že perníkové těsto, klasická perníková receptura, i bez zdobení, se z něj dají dělat krásné věci.

Čtěte také

„Ale aby se to oživilo, tak jsem vždy použila nějakou bylinku. Tady třeba šípky, které přímo září. Jsou tam i recepty, a na celá ta perníková aranžmá jsem použila háčkovanou krajku a snažila jsem se ta dvě řemesla propojit, vysvětluje Dana Holmanová.

„Tohle zdobení mne uchvátilo. Jak jste okopírovala vzor z krajky na perník, říká jedna z účastnic kurzu zdobení perníčků.

„Zdobení perníčků má takovou krásnou vlastnost. Prostě se sejde skupinka lidí, rodina, známí, a u toho zdobení posedí, popovídají si, a vznikne nenahraditelná atmosféra. A zejména teď v adventním období naprosto úžasná, usmívá se Dana Holmanová.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.