Na úřadu práce v Hradci Králové přibylo kvůli pandemii dvojnásob víc lidí z oblasti gastronomie
Stovky lidí v kraji přišly kvůli koronaviru o svoji práci. Týká se to například oblasti gastronomie, která byla kvůli vládním opatřením několik měsíců téměř paralyzována. Omezeny byly ale i další služby.
Čtěte také
„Udělala jsem si rekvalifikaci na chůvu pro malé děti od narození do šesti let věku," říká pedikérka Darina Plchová Adamcová, kterou covid donutil k tomu, aby si udělala zadní vrátka.
„Zatím dělám pedikúru, ale pokud by nás na podzim zase zavřeli, tak bych asi začala hlídat děti."
Další komu covid změnil život je Jiří Halamka, který z gastronomie odešel do financí. Ještě minulý rok byl ale spolumajitelem jedné z restaurací v Hradci Králové.
„Tam jsme se to snažili táhnout do října 2020. Potom přišla druhá vlna zavírání a tak jsme si řekli, že to už nemá smysl."
Čtěte také
Restauraci už Jiří Halamka prý nechce, nicméně v gastronomii by rád i tak alespoň trochu zůstal.
„Jako hlavní zdroj obživy nebo jako živnost to určitě neplánuji. Aby člověk dělal gastronomii úspěšně, tak je to práce na plný úvazek, možná na dva úvazky. Takže já si ji nechám jako doplňkovou věc. Žádné velké honění za penězi a restauraci už určitě vůbec ne."
Podle ředitele hradecké krajské pobočky úřadu práce Martina Horáka je z gastronomie momentálně na úřadu práce přihlášeno dvojnásobně více lidí než před dvěma roky.
„Když porovnáme květen 2019 s květnem 2021, to znamená před covidem a po covidu nebo během covidu, tak tam je nárůst z 340 na 640 v rámci kraje."
Z hlediska okresů se to pak prý hlavně týká těch, které jsou více závislé na cestovních ruchu jako je třeba Trutnovsko, kde je procentuální nárůst o dost vyšší než třeba na Hradecku.
Související
-
Místo práce v továrně, vaří raději dva bratři v průmyslové zóně Solnice-Kvasiny tradiční česká jídla
Na jedné straně vysoké platy a žádné sociální problémy, na straně druhé silný provoz a nedostatek pracovní síly. Tak se dá shrnout život v průmyslové zóně Solnice-Kvasiny.
-
Nová knížka Radka Pálky není kuchařka. Šéfkuchařův deník vypráví o (ne)lehkém kuchařském životě
Páteční host Habaděje nahlédne do kuchyně šéfkuchaře Radka Pálky. Těšit se můžete na vyprávění kluka z Jaroměře, který pracoval v Hradci Králové, Praze, ale i v zahraničí.
-
Nezaměstnanost v Královéhradeckém kraji je i přes trvající opatření stále relativně nízká
Úřady práce v Hradci Králové evidují v dubnu další nové klienty, celkem jde o víc než tisíc lidí. Úřady zpracovávají momentálně především elektronicky podané žádosti.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Za elektrické sítě poplatek jako za Netflix či telefon, chtějí distributoři. Nespravedlivé, říká ERÚ
-
‚Chamtivost je dobrá.‘ Zemřel finančník Ivan Boesky, jehož příběh sloužil jako předloha filmu Wall Street
-
Slovenská sněmovna odsoudila atentát na premiéra Fica. Vyzvala zastavit šíření nenávisti
-
Zklidnění se nekoná, čeká Slovensko eskalace? Vládu držel pohromadě Fico, koalice teď mluví mnoha hlasy