Na úřadu práce v Hradci Králové přibylo kvůli pandemii dvojnásob víc lidí z oblasti gastronomie

29. červen 2021 09:18

Stovky lidí v kraji přišly kvůli koronaviru o svoji práci. Týká se to například oblasti gastronomie, která byla kvůli vládním opatřením několik měsíců téměř paralyzována. Omezeny byly ale i další služby.

Čtěte také

„Udělala jsem si rekvalifikaci na chůvu pro malé děti od narození do šesti let věku," říká pedikérka Darina Plchová Adamcová, kterou covid donutil k tomu, aby si udělala zadní vrátka.
„Zatím dělám pedikúru, ale pokud by nás na podzim zase zavřeli, tak bych asi začala hlídat děti."

Další komu covid změnil život je Jiří Halamka, který z gastronomie odešel do financí. Ještě minulý rok byl ale spolumajitelem jedné z restaurací v Hradci Králové.
„Tam jsme se to snažili táhnout do října 2020. Potom přišla druhá vlna zavírání a tak jsme si řekli, že to už nemá smysl."

Čtěte také

Restauraci už Jiří Halamka prý nechce, nicméně v gastronomii by rád i tak alespoň trochu zůstal.
„Jako hlavní zdroj obživy nebo jako živnost to určitě neplánuji. Aby člověk dělal gastronomii úspěšně, tak je to práce na plný úvazek, možná na dva úvazky. Takže já si ji nechám jako doplňkovou věc. Žádné velké honění za penězi a restauraci už určitě vůbec ne."

Podle ředitele hradecké krajské pobočky úřadu práce Martina Horáka je z gastronomie momentálně na úřadu práce přihlášeno dvojnásobně více lidí než před dvěma roky.
„Když porovnáme květen 2019 s květnem 2021, to znamená před covidem a po covidu nebo během covidu, tak tam je nárůst z 340 na 640 v rámci kraje."

Z hlediska okresů se to pak prý hlavně týká těch, které jsou více závislé na cestovních ruchu jako je třeba Trutnovsko, kde je procentuální nárůst o dost vyšší než třeba na Hradecku.

Spustit audio

Související