Na středních školách a učilištích vrcholí praktické zkoušky. Co musí absolvovat budoucí švadleny?
Jehla nitě, šicí stroj, nůžky. To jsou hlavní potřeby při závěrečné praktické zkoušce budoucích švadlen. Na novopacké škole gastronomie a služeb ji v těchto dnech absolvuje pětice děvčat.
Čtěte také
„Děvčata mají vyrobit šaty polopřiléhavé s výstřihem a průramky. Takže šaty bez rukávů.“ Tak zní téma závěrečné praktické zkoušky pro pětici děvčat. Učitelka odborného výcviku Stanislava Štrynclová vysvětluje, proč zvolila zrovna tento jednodušší výrobek. „Téma jsem volila přijatelné, protože jsme museli přihlížet k předchozí době, kdy nastal výpadek výuky v době covidu.“
Budoucí krejčové si mohly zvolit materiál, jednotlivé díly nakreslily, nastříhaly a teď vše dávají dohromady. Anna Vlčková, která šije růžovomodré šaty se právě od šicího stroje přesunula k žehlícímu prknu. „Žehlím šaty přes mokrou prostěrku, aby se materiál neoblýskal, aby vše mělo požadovaný tvar a nebylo zvlněné.“
Říká, že se vše snaží dělat přesně a poctivě, ale požadovaný čas ji prý tlačí. „Zatím je to dobré, jen trošku nestíhám vše dodělat v požadovaném času. Doufám, že to klapne.“
Její spolužačka ještě sedí za šicím strojem. „Právě podšívám podsádku do průramku, která ho začistí.“
A na řadu přichází zkouška. Autorky si své modely obléknou a spolužačky je hodnotí a hledají případné chyby, které je potřeba ještě odstranit. „Odměřuju od země, jestli je všude stejná délka šatů. Pokud ne, zakreslí se to křídou a musí se to opravit.“
Hodnocení praktické zkoušky má podle mistrové spoustu hledisek. „Je nutné dodržovat veškeré podmínky, které jsou v zadání. To znamená bezpečnost práce, pracovní oděv, šetření s materiálem, technologické postupy.“
Většina ze studentů novopacké školy gastronomie a služeb praktickou zkoušku podle mistrové zvládne. Komu se to ale nepodaří, dostane nové zadání a zopakuje si ji v září.
Související
-
Šicí stroj tam byl dřív v každé rodině. Dnes se v Červeném Kostelci rodí budoucí módní návrháři
Dnes si budeme povídat o módě a také o tom, kde se svému řemeslu učí budoucí módní návrhářky a stylisté. Protože v Královéhradeckém kraji jednu takovou skvělou školu máme.
-
„Nejdůležitější je trpělivost.“ Aneta, Bára a Eliška přivezly domů tři zlata z cukrářské olympiády
Představíme vám tři skvělé cukrářky a reprezentantky Střední školy gastronomie a služeb v Nové Pace. Přivezly totiž tři zlaté medaile ze světové cukrářské olympiády.
-
Dvě medaile přivezly budoucí novopacké cukrářky ze světové soutěže v Lucembursku
Studentky novopacké střední školy gastronomie a služeb uspěly na světové soutěži v Lucembursku. Tam soutěžili cukráři ze 75 zemí světa.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Raketa do Charkova doletí za 50 vteřin, utíkat do krytu nemá smysl, popisuje spisovatelka Pekárková
-
Odboráři opustili zasedání tripartity. Chtěli na něm řešit výrok Drobila o tom, že odbory jsou nepřítel
-
Dálnici D1 na Benešovsku pokrylo po bouřce naplavené bahno. Hasiči uklízeli i spadlé stromy
-
Cenu K. H. Borovského získal šéfredaktor Českého rozhlasu Plus Josef Pazderka, uspěl i Jan Fingerland