Šití je láska Lenky Sykáčkové: Radost z toho, že si na sebe něco vytvoříte, je prostě nezaplatitelná

26. duben 2022

Začínáme šít. Mezi lidmi vzrůstá zájem o kurzy šití aneb co si doma ušijeme, to si také oblečeme! Jak ale začít? Jak se změnily postupy a nabídka materiálů, podle čeho se orientovat, na co si dát pozor? A za jak dlouho si dokážete ušít například kabát nebo košili?

Lenka Sykáčková hovoří v naší radioporadně na téma: Kouzlo domácího šití. Rady pro začátečníky.

Pomáhala jsem i klientce, která měla ruce postižené dětskou mozkovou obrnou. A šití jí šlo moc dobře, protože chtěla.
Lenka Sykáčková, Kurzy pro život

Jak dlouho už šijete? A pořád ráda?
Počítala jsme to a šiji zhruba od svých 14 let, takže je to nějakých 32 roků. Ale nicméně nebylo to vždy stejně intenzivní, protože mám děti a když byly malé, tak to tolik našlo, byly důležitější věci. Ovšem šití je moje radost a láska, to každopádně.

Pavla Kindernayová a Lenka Sykáčková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Je velmi zajímavé, že nejste vystudovaná švadlena, máte absolvovanou univerzitu, obor marketing. Jak jste tedy přišla k šití?
Začínala jsem s šitím jako malá holka, protože se mi líbily hezké věci a ono toho moc pěkného v těch osmdesátých letech nebylo. Takže i moje mamka šila, ta mě k tomu právě dovedla. Viděla jsem ji, jak šije, ona sice nebyla švadlena, měla jen nějaké kurzy, ale obšívala nás. Mě se to líbilo, především ta možnost, udělat si něco na sebe.

Čtěte také

Mám pocit, že šití roušek odstartovalo novodobý šicí boom. Mnozí vyndali zaprášené šicí stroje.
Myslím si, že roušky to jen posílily. Protože šicí boom už sleduji zhruba od roku 2014 či 15. Tenkrát mě napadla myšlenka dělat kurzy šití, protože o to lidé měli zájem. Viděla jsem, že stoupá zájem o kurzy šití. Postupně to ze západu, přes Německo, přicházelo k nám. Teď nastal takový vrchol obliby domácího šití a roušky to jen posílily.

Skutečně může šít úplně každý?
Věřím, že šít může kdo chce. V podstatě tam nastává jen otázka maximálně nějakého zdravotního omezení, co se týče rukou. Ale měla jsem i klientku, která měla ruce postižené dětskou mozkovou obrnou. A šlo jí šití moc dobře, protože chtěla.

Čtěte také

Šijí i muži?
Ano, bylo u mě už pár odvážlivců mužského pohlaví, to velice kvituji. Bylo jich zatím celkem šest, z toho pět dobrovolně a jeden trošku nedobrovolně. Byla to taková sranda od kamarádů, na rozlučce se svobodou ho přihlásili na jednu lekci šití. Tak to zkusil a šlo mu to moc dobře.

Může to být v dnešní době i zajímavá ekonomická záležitost, protože ušetříme?
Já bych ale řekla, že šijeme především pro radost. Protože materiály jsou celkem drahé a čas, který do toho investujete má také svoji hodnotu. Tedy nakonec to vyjde koneckonců stejně, jako když si něco koupíte nebo dokonce i trochu dráž. Ale radost, kterou máte z toho, že si na sebe něco vytvoříte, ta je nezaplatitelná. Většina holek, které šijí, právě tohle říká. Když vidím radost v očích lidí, kteří si ušili třeba první polštář, poprvé si k tomu sedli, tak se to ani vylíčit, jak vás to pohltí. A potom ani nekoukáte na peníze.

Lenka Sykáčková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Ing. Lenka Sykáčková vystudovala marketing a management na univerzitě Mateja Bella v Banské Bystrici. Od roku 1997 se pracovně pohybovala v oboru obchodu a marketingu. Její celoživotní vášní je design v jakékoliv podobě. Šije, maluje, tvoří bytové doplňky a příležitostně se věnuje bytovému designu. Miluje tvoření krásných věcí.

Celý rozhovor o domácím šití s Ing. Lenkou Sykáčkovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související