Na Rychnovsko se sjeli milovníci starých škodovek z kvasinské automobilky

14. červen 2014

Kolona 150 sportovních modelů škodovek, které vyráběla kvasinká automobilka, dnes objíždějí Náchodsko a Rychnovsko. Před polednem se Rapidy, Erka ale hlavně Felicie zastavily také u starého závodu v Kvasinách, kde se právě elegantní kabriolety začaly před 55 lety vyrábět.

To je taková srdeční záležitost, to se ani nedá vyslovit. Celej život tady člověk makal a právě tyhle auta mě přirostly k srdci, protože jsem na nich začínal. Z Kvasin vždycky vyjížděly ty nejkrásnější auťáky,“ říká s dojetím jeden z organizátorů Bohuslav Čtvrtečka.

„Toto vozidlo má 55 roků,“ ukazuje svoji Felicii Zdeněk Bartoš. „Čtyřválcový, čtyřdobý motor, má obsah 1089 kubických centimetrů, výkon 50 koní. Jsou tu dva klaksony za příplatek a mlhovky, které byly za příplatek 58 korun,“ dodává Zdeněk Bartoš. V garáži mu občas pomáhá i jeho manželka.

„Pojď sem do garáže, podrž mi to, přitáhni mě to. Já mám tenčí prsty a dostanu je tam, kam manžel ne.“ Jízda v tomto otevřeném krasavci je podle paní Jany neskutečná. „Je to úžasný pocit a můžu vám říct, že jsem uronila několik slz.“

Kolonu veteránů, které spatřily světlo světa v Kvasinách, dnes mohli obdivovat lidé v Rychnově u pivovaru. Pak Felicie, Erka a další sportovní modely zamíří přes Nové Město nad Metují do autokempu Rozkoš, kde budou k vidění až do večera.

Spustit audio