Na přehradní nádrži Rozkoš trénovalo 150 chrudimských výsadkářů seskoky do vody

15. červen 2022 10:45

Nádrž Rozkoš se stala místem cvičení parašutistů a záchranářů. Součástí tréninku byl následně transport parašutistů na břeh. O to se staraly desítky záchranářů, konkrétně policistů, hasičů a také členů vodní záchranné služby.

Po dlouhých letech se vrátili do královéhradeckého regionu chrudimští výsadkáři 43. výsadkového pluku AČR s výcvikem, během kterého prováděli seskoky padákem do vln přehradní nádrže Rozkoš na Náchodsku. K výcviku se připojily i složky IZS z Královéhradeckého kraje.

Seskok si vyzkoušelo 150 vojáků

Cílem bylo prověřit připravenost složek při mimořádné události, kdy je nutné zachránit větší počet lidí z vodní hladiny.

„Musíme být připraveni na možnost, že při zásahu spadneme do vody."

Celkem si seskok po etapách vyzkoušelo zhruba sto padesát vojáků, startovali z letiště v Pardubicích. Nešlo o žádné parašutistické nováčky, podmínkou pro výsadek do vody je totiž dvacet předchozích seskoků na pevnou zem. Do vody přesto někteří přistávali úplně poprvé, mezi nimi Daniel Kršák: „Bylo to super. Skákat mě baví hodně. První pokus byl perfektní.“

Armáda trénuje na vodě jen párkrát do roka 

Seskoky do vody trénuje armáda jen dvakrát nebo třikrát ročně, důvod vysvětlil Marek Štěpánek ze 43. výsadkového pluku Armády ČR: „Jde o to, abychom byli připravení na situaci, kdy při zásahu nastane možnost, že spadneme do vody. Na to potřebujeme výcvik.“

Více než padesátka hasičů, vodních záchranářů a policistů měla na Rozkoši příležitost nacvičit si postup a nasazení většího množství sil a prostředků při scénáři, podle kterého „tonulo“ ve vodě více lidí najednou. Po každém seskoku museli zachránit až 15 figurantů.

Rozkoš si parašutisté k nácviku vybrali po mnoha letech. I kvůli její velikosti, běžně trénují hlavně na mnohem menší přehradě Seč v Pardubickém kraji. 

Spustit audio

Související