Na předvánoční prodeje se teď zaměřují kontroloři České obchodní inspekce, ale také veterináři

15. prosinec 2019 09:32

Česká obchodní inspekce a Veterinární správa se pustily do tradičních vánočních kontrol. Na venkovních trzích se inspektoři zaměřují na vánoční dekorace, svíce, pyrotechniku, ale zajímají se i o správný prodej ryb. Podrobnosti zjišťovala reportérka Lucie Peterková.

Kromě běžné agendy se pracovníci České obchodní inspekce častěji vydávají na různé předvánoční trhy. Kontrolují například adventní dekorace, nebo svíce. U těch například dohlížejí, zda zákazník dostává povinné informace o bezpečném zacházení s tímto zbožím. Dále kontrolují volně prodávanou pyrotechniku, ale i prodejce vánočních stromků, nebo ryb.

S jakými chybami se kontroloři setkávají nejčastěji?

U prodeje zboží jsou to už zmíněné chybějící varovné informace, případně návody k použití.

Čtěte také

Dále se pak každoročně setkávají s prodejem alkoholických nápojů nezletilým. Na tyto případy se zaměřují společně s mladistvými figuranty.

A co se týká prodejců ryb, více popisuje ředitelka kontroly České obchodní inspekce v Hradci Králové Jana Ženková.
„My simulujeme spotřebitele a co nás hlavně zajímá je správnost účtování. To znamená, zda opravdu nedochází k finančnímu poškození spotřebitele, což bohužel často zjišťujeme. A pochopitelně tam vstupují do hry i měřidla, zda jsou ověřená a zda je prodej realizován na úředně ověřených vahách."

Na prodejce ryb se také zaměřují veterináři

Veterináři se na prodejce ryb zaměřují hlavně proto, že se před Vánocemi ryby nabízejí v místech, která běžně k prodeji neslouží.

Proto musí být všichni prodejci ryb bez výjimky přihlášeni do evidence Krajské veterinární správy a její úřední lékaři se pak zaměřují hlavně na ty, u kterých byl v minulosti zjištěn nějaký problém, případně na zcela nové obchodníky.

Samotnou kontrolu popisuje ředitel krajské veterinární správy Aleš Hantsch.
„Úřední veterinární lékaři kontrolují samozřejmě zdravotní stav ryb, teplotu a prokysličování vody. Kontrolují také odpad, protože průtok je trvalý, nemůže se to lidově řečeno vylévat někde na parkovišti. A kontroluje se i nakládání s vedlejšími živočišnými produkty."

Nedostatečná hygiena a také přeplněnost kádí s rybami, to jsou podle Aleše Hantsche nejčastější pochybení. Ale, i díky systému pravidelných kontrol, jsou v podstatě výjimečná. V celé republice jsou to pouhá 3 procenta.  

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související