Na předvánoční prodeje se teď zaměřují kontroloři České obchodní inspekce, ale také veterináři
Česká obchodní inspekce a Veterinární správa se pustily do tradičních vánočních kontrol. Na venkovních trzích se inspektoři zaměřují na vánoční dekorace, svíce, pyrotechniku, ale zajímají se i o správný prodej ryb. Podrobnosti zjišťovala reportérka Lucie Peterková.
Kromě běžné agendy se pracovníci České obchodní inspekce častěji vydávají na různé předvánoční trhy. Kontrolují například adventní dekorace, nebo svíce. U těch například dohlížejí, zda zákazník dostává povinné informace o bezpečném zacházení s tímto zbožím. Dále kontrolují volně prodávanou pyrotechniku, ale i prodejce vánočních stromků, nebo ryb.
S jakými chybami se kontroloři setkávají nejčastěji?
U prodeje zboží jsou to už zmíněné chybějící varovné informace, případně návody k použití.
Čtěte také
Dále se pak každoročně setkávají s prodejem alkoholických nápojů nezletilým. Na tyto případy se zaměřují společně s mladistvými figuranty.
A co se týká prodejců ryb, více popisuje ředitelka kontroly České obchodní inspekce v Hradci Králové Jana Ženková.
„My simulujeme spotřebitele a co nás hlavně zajímá je správnost účtování. To znamená, zda opravdu nedochází k finančnímu poškození spotřebitele, což bohužel často zjišťujeme. A pochopitelně tam vstupují do hry i měřidla, zda jsou ověřená a zda je prodej realizován na úředně ověřených vahách."
Na prodejce ryb se také zaměřují veterináři
Veterináři se na prodejce ryb zaměřují hlavně proto, že se před Vánocemi ryby nabízejí v místech, která běžně k prodeji neslouží.
Proto musí být všichni prodejci ryb bez výjimky přihlášeni do evidence Krajské veterinární správy a její úřední lékaři se pak zaměřují hlavně na ty, u kterých byl v minulosti zjištěn nějaký problém, případně na zcela nové obchodníky.
Samotnou kontrolu popisuje ředitel krajské veterinární správy Aleš Hantsch.
„Úřední veterinární lékaři kontrolují samozřejmě zdravotní stav ryb, teplotu a prokysličování vody. Kontrolují také odpad, protože průtok je trvalý, nemůže se to lidově řečeno vylévat někde na parkovišti. A kontroluje se i nakládání s vedlejšími živočišnými produkty."
Nedostatečná hygiena a také přeplněnost kádí s rybami, to jsou podle Aleše Hantsche nejčastější pochybení. Ale, i díky systému pravidelných kontrol, jsou v podstatě výjimečná. V celé republice jsou to pouhá 3 procenta.
Související
-
Trend letošních Vánoc? Návrat k tradičním receptům cukroví našich babiček
Jak si rozvrhnout pečení vánočního cukroví? S jakým druhem je nejlepší začít? A naopak, které cukroví můžeme udělat na poslední chvíli? Co se může zkazit, na co dát pozor?
-
Jak upéct vláčnou vánočku? Tajemství je ve žloutcích
Jestli se vám nedaří připravit vynikající vánočku, věřte, že hlavní trik spočívá ve vejcích. Nedávejte je do těsta celá, ale používejte jen žloutky. Na kilogram mou...
-
Vanilkové rohlíčky a linecké. Vánoce se blíží, výroba cukroví jede naplno. Jaké máte nejraději?
Budoucí cukrářky novopacké školy gastronomie a služeb už ve velkém začaly vyrábět vánoční cukroví. Objednávek mají stovky a vyřídit je musí co nejrychleji.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Fico kopíruje ruské narativy, není neutrální. Šance na mírové rozhovory na Slovensku je nízká, říká expert
-
Elektromobilům z koncernu Volkswagen unikla data. Na internetu byly dostupné údaje, kudy a kam jezdí
-
ONLINE: Ukrajina zasáhla ruský sklad. Měly se v něm nacházet drony Šáhed
-
‚Vytáhněte všechny ven.‘ Jihokorejský prezident povolil armádě při vyhlášení stanného práva střílet