Jak upéct vláčnou vánočku? Tajemství je ve žloutcích

Jestli se vám nedaří připravit vynikající vánočku, věřte, že hlavní trik spočívá ve vejcích. Nedávejte je do těsta celá, ale používejte jen žloutky. Na kilogram mouky by jich mělo připadnout až 10. Nezapomeňte také na větší poměr tuku, ideální je máslo. A proč takový postup?

Díky kvalitním žloutkům si zajistíte, že vánočka bude nádherně žlutá a vláčná. Když si ji upečete klidně tři nebo čtyři dny dopředu, zůstane vám stále měkká.

Dalším důležitým okamžikem je samotné pečení. Nepečte ji příliš dlouho, aby se nevysoušela. Už po 30 minutách zkoušejte špejlí, jestli je vánočka propečená. Pokud se těsto na špejli nechytá, nebojte se, vyndejte ji z trouby. Kdybychom vánočku nechali péct déle, bude suchá a ztratí vlastnosti, které jsme chtěli získat přidáním žloutků a másla.

Pavlína Berzsiová

Vyučila se cukrářkou, vystudovala potravinářskou průmyslovku, pracovala například v restauraci Pelikán. Věnuje se restaurační cukrařině. V roce 1992 nás půl roku reprezentovala na Expo 92. Je členkou Asociace kuchařů a cukrářů. Získala mnoho medailí. V letech 1992 – 2000 byla členkou Národního týmu kuchařů a cukrářů. Sama asociace ji ocenila v roce 1997 medailí Magdaleny Dobromily Rettigové.

Pavlína Berzsiová je autorkou několika kuchařek pro cukráře a budoucí mistry dortů a zákusků, zájemce v cukrařině také vzdělává. Za svůj život upekla více než 5 000 svatebních dortů a tvrdí, že „s chutí snědený moučník je pro mě stále největší odměnou“.

Pavlína Berzsiová