Na přání místních obyvatel by se ves Hubálov už od příštího roku mohla stát součástí Jičína

3. květen 2019 11:11

Přípravy na připojení vsi Hubálov k Jičínu můžou začít. Zelenou tomu dali jičínští zastupitelé, kteří výraznou většinou schválili záměr k uskutečnění územních změn. Hubálov se šesti desítkami obyvatel je dosud součástí obce Tuř, která k územním změnám sama dala podnět.

„K čemu vypadají cesty? Je to hrůza, samá díra všude. Voda tady není, kanalizace tady není. V této době, to je tedy silná káva," popisuje situaci ve vsi Hubálov Miluše Dlouhá.

Změna v třídění odpadu čeká od začátku letních prázdnin zhruba 200 majitelů domů v Jičíně

Tisíce sad tašek podpoří třídění odpadu v Sokolově

V Jičíně přijde se začátkem letních prázdnin pro část města i změna v třídění odpadu. U rodinných domů se objeví kontejnery na plast a na papír. Konkrétně oblasti Allanových sadů, Sedliček a části Větrova. Z těchto oblastí zmizí kontejnery na plast a papír a lidé je budou mít přímo o svých domů. Vedení města předpokládá, že se tento systém rozšíří i do dalších lokalit.

Podobného názoru bylo stále více obyvatel Hubálova. Vše vyvrcholilo návrhem vedení obce Tuř, aby se tato ves připojila k Jičínu.

„Proběhla anketa, kde jsme doporučenými dopisy oslovili všechny voliče, kteří mají trvalý pobyt v obci Hubálov. Nabídli jsme jim možnost se k tomu vyjádřit. A v drtivé většině se vyslovili, že chtějí být součástí města Jičína," potvrzuje Martin Řehák, nezávislý starosta obce Tuř.

Podle něj na investice do Hubálova chyběly a chybí peníze.
„V Hubálově je finanční rozpočet tak nízký, že nám nedovoluje, aniž bychom nějakým způsobem omezovali investice v Tuři, abychom tam podnikli nějaké větší akce. Jsou tady nějaké dotační tituly, snažili jsme se něco získat. Ale bohužel těch obyvatel je tam tak málo, že ani dotační tituly by nepokryly naše zamýšlené záměry."

Kalkulačka

Možnost připojení Hubálova k Jičínu Martin Řehák vítá. Přestože pro obec Tuř to bude znamenat nižší rozpočet.
„Nedá se říci, že by to bylo výhodnější, to určitě ne. Samozřejmě, přijdeme zhruba o čtvrtinu z rozpočtu. Nicméně celá ta záležitost vygradovala po několika desetiletích, kdy byly neustálé neshody ohledně financování a využití finančních prostředků jak v obci Tuř, tak v místní části Hubálov."

Květnatá louka vyroste už za pár týdnů v centru Jičína. Kde ji najdete?

V centru Jičína se za pár týdnů objeví takzvaná květnatá louka (ilustrační foto)

V centru Jičína se za pár týdnů objeví takzvaná květnatá louka. Vedení města chce dostat do centra luční květenu. Zahradníci totiž zatím osazují letničkami a trvalkami záhony, o které celou sezónu pečují. Květnatá louka téměř žádnou péči nepotřebuje. V příštím roce by se mohla rozšířit i na další místa. 

Jičínská radnice předem upozornila obyvatele Hubálova, že v dohledné době problémy, se kterými se ve vsi potýkají, nebude schopna řešit.

Podle jičínského starosty Jana Malého z Hnutí ANO je zapotřebí vybudovat vodovod a kanalizaci. Ves by také potřebovala novou komunikaci a osvětlení.
„První úkol, který by tady měl být, je vypracování územního plánu. A podle schváleného územního plánu budeme dál pokračovat v tom, jakým způsobem budeme některé investice realizovat."

Jičínští radní tvrdí, že nutné investice do vsi činí kolem 65 milionů korun. Zatímco přínos do rozpočtu města, díky počtu obyvatel, kteří přibydou, bude zhruba 900 tisíc korun ročně.

Spustit audio

Související