Na historickém náměstí v centru Jičína se do léta změní doprava a parkování. Jak?

1. březen 2019 10:21

Problémy s parkováním, nebo špatně viditelná značení parkovací míst. To je současný obrázek dopravy a parkování na historickém Valdštejnském náměstí v Jičíně. Strážníci už posílili hlídky, které na řidiče dohlíží. Přesto to nestačí a město společně s městskou policií připravuje změny v této části města. 

Doprava a parkování se na historickém náměstí v centru Jičína změní

Na parkoviště by se měl vrátit člověk, který tam bude parkování usměrňovat, vylepšit by se mělo značení parkovacích míst a uvažuje se také o vybudování odstavného parkoviště.

„Tam jedno vozidlo zastaví tak, že má zadek jakoby vystrčený dál a vedle něj se potom postaví další a další. To je davová psychóza, vidí, že tam tak stojí, tak se asi může, postavím se tedy vedle. A potom byla ona příčná komunikace zacpaná vozidly," popisuje zmatky v parkování na Valdštejnském náměstí velitel městské policie Karel Juryca.

Rekonstrukce parkoviště a chodníků u budovy jičínského městského úřadu má zpoždění. Proč?

Na parkovišti je parkovací automat, řidiči ho ale téměř nevyužívají

Rekonstrukci parkoviště a chodníků u budovy městského úřadu zvané Aris v Jičíně dokončí firma později. Konkrétně o dva týdny. Konečný termín se posunul už po několikáté. Důvodem jsou technické problémy. Celkové náklady se dostaly téměř 11 milionů korun. Parkovací plocha bude podstatně větší a zpevněná. 

Parkovací místa jsou tam vyznačena, ale ne úplně zřetelně.

„Je to vyznačeno, kde se může parkovat. Ale věřím tomu, že pokud přijede někdo, kdo nezná Jičín, tak to moc nepozná," potvrzuje Jan Jireš, mluvčí jičínské radnice.

Často se stane, že někteří lidé ani se svým autem nemůžou vyjet, protože je blokují jiná auta.
„Řidič by měl víc respektovat to parkovací značení," dodává Jan Jireš.

Karel Juryca doplňuje, že by bylo řešením vybudovat parkovací prostor mimo náměstí, aby se intenzita provozu v samotném historickém centru snížila.
„Když by se u zimního stadionu vybudovalo záchytné parkoviště, návštěvníci by byli už na kruhovém objezdu odkloněni tam a vůbec nepřijedou na náměstí."

Doprava a parkování se na historickém náměstí v centru Jičína změní

Parkovací místa je potřeba lépe vyznačit, aby pro řidiče byla nepřehlédnutelná.
„Podal jsem návrh, aby se tam změnilo dopravní značení a bylo vyznačeno jiným způsobem, který povolí památkáři," doplňuje Karel Juryca.

Až začne turistická sezóna na náměstí bude opět plno, proto strážníci usilují o to, aby tam opět začal s parkováním vypomáhat pracovník technických služeb.

„Ten člověk tam obsluhoval parkovací automaty, aby bylo vše funkční. A on tam také současně rovnal parkovací automobily. Když někdo přijel a ten pracovník viděl, že parkuje špatně, tak ho požádal, aby popojel ještě dál," doplňuje Karel Juryca.

Plánované změny na historickém Valdštejnském náměstí by měly být hotovy do začátku června.

Spustit audio

Související