Na místech, kterými šel člověk stokrát nebo tisíckrát, je pořád co objevovat. Také v Hradci Králové

26. únor 2024 08:43

Vidět své město jinak, než při každodenním procházení ulic do práce nebo za nákupy. Obyvatelé Hradce Králové dostali takovou nabídku jako dárek zdarma při Mezinárodním dni průvodců. Speciální večerní prohlídku připravila Hradecká kulturní a vzdělávací společnost. A volná místa byla hned obsazená. 

Čtěte také

„Dnešní prohlídka nebude zaměřena na historii jako takovou, ale spíše se soustředíme na jednotlivé drobnosti.“ Venku už je tma a před Městskou hudební síní v historickém centru Hradce Králové čeká spolu se mnou a průvodkyní Lucií Novákovou asi 15 dalších lidí.

„Když jsme se procházeli a zmínili nějakou pamětní desku nebo bustu, tak ačkoliv byli lidé místní, tak se často ozývali, že už zde bydlí třeba 40 let a nevěděli, že tu něco takového je. Nebo že chodí každý den kolem do práce a nevšimli si toho konkrétního detailu.

Hned na začátku prohlídky průvodkyně návštěvníkům jen krátce připomíná historii města, které příští rok oslaví 800 let od první písemné zmínky.

Čtěte také

Pak už se společně přesouváme k nedalekému Klicperovu divadlu. „Kde jinde mít bustu Václava Klimenta Klicpery než právě zde. Ještě prozradím, že ke konci naší prohlídky se setkáme ještě s jeho pamětní deskou a to bude na domě, kde pobýval během svého života zde v Hradci Králové.

Lucie Nováková vypráví o tom, že spisovatele a dramatika Václava Klicperu měli Hradečané ve své době v oblibě, v roce 1829 se zasadil třeba o založení veřejné sbírky na nový hodinový stroj pro Bílou věž. „To mu také určitě dopomohlo k tomu, že byl v roce 1833 jmenován čestným občanem města.

Od Klicperova divadla se přesouváme ke Galerii moderního umění a podél podloubí pokračujeme k dominantě Velkého náměstí - Bílé věži. I ta skrývá několik detailů, které lze na první pohled snadno přehlédnout.

Čtěte také

Jedním z nich je třeba znak dvouocasého lva na boční stěně. „Po pravé straně máme písmeno G, tedy písmeno, které nám značilo původní název města - Gradec. Spojením těchto dvou znaků nám vznikl současný znak města, dvouocasý lev s písmenem G v tlapách.

Velké náměstí opouštíme přes Pivovarské náměstí, pokračujeme dolů k pivovaru a zpět nahoru se vracíme nedávno opraveným historickým schodištěm Bono publico. Procházíme po druhé straně Velkého náměstí, podél Jezuitské koleje až na Malé náměstí.

„Po cestě nás teď bude čekat asi největší koncentrace pamětních desek. Jsou zde uvedeni zejména spisovatelé, kteří ve městě studovali, a další osobnosti s Hradcem Králové spjaté.

Čtěte také

Na Malém náměstí prohlídka končí. Mezi těmi, které překvapilo, co všechno historické centrum města ukrývá, byl i Vladimír.

V Hradci Králové žije celý život, tedy 65 let. „Bylo to velice poutavé. Co třeba? Zaujaly mne věci spojené s válkou 1866, pak i záležitosti spojené s historickými náhrobky a v neposlední řadě ozdoba bývalého pivovaru. Co vše se tam nachází.

Své místo na další prohlídku „Hradec Králové v detailech," tentokrát už zpoplatněné, si lidé mohou na první březnovou sobotu zarezervovat už teď.

Spustit audio

Související