Na dálnicích D11 a D35 na Královéhradecku a Pardubicku se do října opravuje asfaltový povrch vozovek

23. srpen 2022 08:26

Ještě než skončí stavební sezóna, musí se řidiči na Pardubicku a Královéhradecku připravit na komplikace a omezení. Ředitelství silnic a dálnic začalo s opravou asfaltového povrchu na dálnicích D11 a D35 v okolí exitu 86 Sedlice. Omezení by mělo trvat do 7. října. Reportér Josef Ženatý na místě zjišťoval podrobnosti. 

Čtěte také

Frézy jedou naplno a postupně odstraňují asfaltový povrch z dálnice D11 i z exitu 86 Sedlice. Ten je aktuálně ve směru od Hradce Králové na D35 a z D35 na Prahu uzavřený. Řidiči tudy neprojedou.

„Postupně se bude rekonstruovat dálnice D11 v délce 11,9 kilometru a D35 v délce 3,8 kilometru. Frézuje se 391 tisíc metrů čtverečních vozovky a pokládá se zhruba 55 až 56 tisíc tun živičné směsi,“ říká za zhotovitele, společnost Eurovia, ředitel pro východní Čechy Michal Šumpík.

Během oprav bude nějakou dobu mimo exitu 86 Sedlice uzavřený i exit 74 Pravy a také odpočívka u Osic. Frézuje se jen takzvaná obrusná vrstva, tedy jen asi 4 centimetry do hloubky asfaltu.

Opravy povrchu dálnic D 11 a R 35 u Opatovic

Důvody oprav vysvětluje mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl. „Tady, na tomto místě, kde jsme, povrch opravujeme, protože má odslouženo přes 16 let. A i když si řidiči třeba říkají, proč to opravují, když to nedrncá, tak oni jedou po dálnici stotřicítkou, ale my lezeme po dálnici takříkajíc po kolenou s fotoaparáty a diagnostikou a vše zjišťujeme.

Čtěte také

„To znamená, že by ta dálnice klidně ještě mohla dál fungovat, ale v okamžiku, kdybychom to nechali ještě třeba dvě nebo tři stavební sezóny, tak potom už by ten povrch byl v takovém stavu, že bychom s tou opravou museli jít podstatně hlouběji. A to by znamenalo dvakrát tolik peněz i delší čas.

Ředitelství silnic a dálnic v této zakázce zohlednilo nejen cenu, ale i rychlost výstavby.

Dopravní omezení proto potrvají jen 47 dní, říká Jan Rýdl. „Je to výsledek výběrového řízení, které probíhalo nikoliv pouze na cenu. Tedy aby automaticky vyhrávala nejlevnější nabídka. Ale byla to zároveň soutěž na cenu a čas, tedy vyhrál ten, kdo nabídl ekonomickou cenu a současně i nejkratší možnou dobu harmonogramu.

Oprava skoro 4 kilometrů D35 a téměř 12 kilometrů D11 by měla skončit nejpozději 7. října.

Oprava povrchu vozovky na D11 a D35
autoři: Josef Ženatý , baj
Spustit audio

Související