Petice obyvatel Jaroměře chce upozornit na zhoršenou dopravní situaci po otevření nové dálnice

3. únor 2022 09:17

Jaroměř na Náchodsku je po nedávném otevření nového úseku dálnice D11 průjezdnější než dřív, ubyly kolony na hlavním silničním tahu. Zčásti se ale doprava přesunula do okrajových částí a obyvatelé ulice Na Vrších na to upozorňují pomocí petice. Stěžují si na nárůst projíždějících aut. Řada řidičů podle nich navíc nedodržuje nejvyšší povolenou rychlost.

Čtěte také

Požadavky v petici jsou ale podle vedení města nereálné a situace se v nejbližší době nezmění.

„Je tady hluk hned od pěti od rána. Očekáváme i zvýšenou prašnost, která je s tím provozem spojena. A především tady pro pěší a cyklisty není bezpečno.“ Provoz v okrajové části Jaroměře trápí například Petra Bischofa.

Dřív podle místních klidná ulice, to se ale změnilo po otevření nového úseku dálnice D11. „Provoz se v některou denní dobu zvýšil rapidně.

Aut tudy podle něj projíždí víc hlavně ráno a odpoledne, nejhorší prý bývají pátky a neděle.

Čtěte také

„A především se v této části města pravidelně a ve velké míře nedodržuje rychlost, odhaduje Petr Bischof.

Ten je tak iniciátorem petice, ve které lidé požadují buď omezení dopravy na původní úroveň. „A pokud by to nebylo možné, tak aby obec zřídila chodníky, které tady v mnohých částech zatím nejsou.

Jenže ani jeden z požadavků není aktuálně možné splnit. Říká to nezávislý starosta Jaroměře Josef Horáček. Odklonit dopravu nelze a výstavbě chodníků brání nedostatek peněz i to, že potřebné pozemky nepatří městu. „Nemáme tam chodníky k asi šesti či sedmi číslům popisným. Na konci obce skutečně chodník chybí, Jaroměř nemá výstavbu tohoto chodníku ve střednědobém ani dlouhodobém plánu investic. Máme mnohem bolavější místa, která musíme řešit z pohledu bezpečnosti dopravy.

Čtěte také

Podle starosty v lokalitě pravidelně hlídkují strážníci městské policie, v jednání jsou i radary na měření rychlosti. „Máme podané žádosti na Policii České republiky abychom v tomto místě mohli zřídit úsekové nebo bodové měření rychlosti.

Zvýšení provozu zaregistrovali také v nedalekých Hořenicích, ve směru k nové dálnici. Podle tamního nezávislého starosty Stanislava Volfa ale nejde o nic mimořádného. „Já bydlím tady přímo na křižovatce. Provoz se určitě zvětšil, ale že by to bylo něco dramatického, to se mi nezdá.

A ani stížnosti od obyvatel obce na dopravu zatím Stanislav Volf nezaznamenal.

Spustit audio

Související