Dálniční síť v kraji se rozrůstá, řidiči dojedou po D11 z Hradce Králové až do Jaroměře a opačně

17. prosinec 2021

Řidiči budou moci od pátku 17. prosince využívat další úsek dálnice D11. Nově se ve směru od Prahy dostanou po dálnici kolem Hradce Králové až k Jaroměři a platí to pochopitelně i opačným směrem. Ulevit by se výrazně mělo souběžné silnici I. třídy z Hradce Králové na Jaroměř. Podrobnosti zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Stojím u kruhového objezdu v centru Jaroměře. Aut je tady zatím stejně tolik, co obvykle. Projedou jich desítky za minutu oběma směry. Pro místní to není nic příjemného a samozřejmě ani pro řidiče, protože popojíždějí v kolonách.

Čtěte také

Podstatná část těchto aut už by tu odpoledne nejspíš nejela, protože nový úsek dálnice ústí ve směru od Hradce Králové ve směru na Trutnov až za Jaroměří a řidiči, kteří pokračují právě tímto směrem, se už budou moci Jaroměři vyhnout.

Naopak ti, kteří chtějí na Náchod, musí zpátky do města a tady na kruhovém objezdu najedou zpátky na silnici I. třídy. Starosta Jaroměře Josef Horáček z Volby pro město je přesvědčen, že i tohle Jaroměři výrazně pomůže a dopravě se uleví. I když část aut se kvůli nedokončenému ochvatu, kde se stále řeší výkup pozemků, bude muset do Jaroměře vracet.

Od kdy bude nový úsek dálnice v provozu?

Slavnostní otevření je v plánu od půl jedenácté dopoledne a s největší pravděpodobností potrvá několik desítek minut. Podle odhadů generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic Radka Mátla by mohla být dálnice průjezdná kolem jedenácté hodiny.

Čtěte také

Jak to bude se zpoplatněním dálnice? Zatím je možné využívat úsek od Kuklen a pak přes D35 na Opatovice jako obchvat Hradce Králové ve směru na Pardubice. Bude to platit i dál?

Bohužel jen do konce roku. Od 1. ledna 2022 budou všechny úseky dálnice podle návrhu vyhlášky ministerstva dopravy zpoplatněné a na žádný úsek dálnice v bezprostředním okolí Hradce Králové už nenajedeme bez zaplaceného poplatku.

To by pro změnu mohlo část dopravy přesunout z dálnice zase do Hradce Králové nebo přinejmenším na silnici 324 ve směru na Březhrad nebo Opatovice nad Labem.

Na druhou stranu to nemusí být úplně definitivní, protože oba kraje, Královéhradecký i Pardubický, mohou vyvolat jednání s ministerstvem dopravy a pokusit se tohle ještě změnit. A nějaký neplacený dálniční úsek jako obchvat si zkrátka vybojovat.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.