Den otevřených dveří na části dálnice D11. Lidé vyrazili pěšky, na kole, koloběžce nebo bruslích

28. září 2021 08:12

Část dokončovaného úseku dálnice D11, která vede z Hradce Králové do Smiřic, se o víkendu otevřela veřejnosti. Lidé si tak jako jedni z prvních mohli úsek dálnice prohlédnout. Vyrazit na silnici mohli pěšky, na kole, koloběžce nebo na kolečkových bruslích. 

Čtěte také

„Kdo by se neprojel na krásném, novém a širokém asfaltu," říká Vladimír, který se s přítelkyní rozhodl projet se po úseku dálnice D11 na kolečkových bruslích.

Těší se ale prý až se dálnice otevře i pro auta.
„Protože pořád jezdíme tam přes ty všechny možné objížďky a už nás to nebaví. Chceme se rychle dostat do zaměstnání a naopak potom zase domů."

Téměř 6 km dlouhý úsek se pak na kole rozhodla projet také Jana s manželem.
„Chtěli jsme si to zkusit, protože jinak se v životě po dálnici na bicyklu neprojedete."

Na úsek dálnice D11 vyrazil i Daniel s rodinou. Zajímal je také doprovodný program, a to třeba ukázka silniční a stavební techniky.
„Sice máme brusle, ale s takto malým dítětem to na bruslích asi není úplně ideální. Takže si to jen projdeme pěšky. Koukneme se na stánky, nemáme v plánu projít celou trasu."

K vidění byla na místě třeba i hasičská a policejní auta. Pro děti pak byly připraveny například skákací hrady.

„Je tady dokonce i automobil z Rallye Paříž - Dakar, tedy terénní vozidlo. A samozřejmě občerstvení," dodává generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl.

Čtěte také

Podle něj by se auta měla po úseku dlouhém zhruba 22 km z Hradce Králové do Jaroměře projet už v letošním roce.
„Plán dokončení je 17. prosince 2021. Tedy za necelé tři měsíce tady už budou jezdit automobily."

Tato část dálnice D11 z Hradce do Jaroměře prý vyjde zhruba na 4,5 miliardy korun.
„Úsek Hradec Králové - Smiřice stojí zhruba 2,7 až 2,8 miliardy korun. Úsek navazující je kratší, ten je asi sedmikilometrový, ten potom stojí 1,7 miliardy korun."

Co se týče celkového dokončení dálnice D11, tedy z Hradce Králové až na státní hranici s Polskem, tak v tuto chvíli je podle ŘSD předpoklad dokončení v roce 2027.

Spustit audio

Související