Na cestách s Petrem Voldánem, českým legionářem a jeho pravnučkou po Transsibiřské magistrále

Cesta to bude tentokrát daleká. V pořadu Na cestách vás totiž pozvu na jednu z nejzajímavějších železničních tratí světa - na Transsibiřskou magistrálu. 

Vydáme se na ni s literární historičkou a první nositelkou Ceny Zikmunda a Hanzelky pro vítěze soutěže Cestopis roku.

Čtěte také

Ina Píšová získala tuto cenu jako historicky první autorka za knihu “Transsibiřská odysea”. A jsem rád, že jsem jako člen poroty mohl být u slavnostního ocenění na zámku Dobříš. Už tehdy jsem si řekl, že o dalším hostu pořadu “Na cestách” je rozhodnuto.

Povídali jsme si v kavárně Dejvického divadla v Praze, nedaleko bydliště Iny Píšové. Syna Matěje, kterému je rok a půl a který nebyl ve své kůži, hlídal tatínek, ale maminka přece jen chtěla být co nejblíž. Takže jsme byli “Na cestách” opět doslova i obrazně.

A je to putování po stopách legionáře Jana Kouby nesmírně zajímavé

Od knihy, ve které Ina Píšová konfrontuje deník svého pradědečka, se každou chvíli odkláníme k postřehům o okolí pozoruhodné železniční magistrály.

Expedice Sibiř

Trochu autorce Cestopisu roku 2018 tu zkušenost závidím, protože za celou dlouhou dobu působení na postu rozhlasového zpravodaje v Rusku jsem se k takové cestě nedostal.

Čtěte také

Uslyšíte ale nejen cestovatelské zážitky Iny Píšové, která 9288 kilometrů z Moskvy do Vladivostoku absolvovala s manželem za měsíc a při tom putování vystřídali patnáct vlaků.

Povídali jsme si také o tom, jak taková cesta a zápisky legionáře, který je psal zcela otevřeně a události charakterizoval bez příkras, mohou změnit dosavadní představy mladé ženy. Ina Píšová vám poví podrobně, jak o válce přemýšlel mladý legionář, v podstatě kluk, jak kruté události donutí dělat lidi kruté a zoufalé činy.

Legionář Jan Kouba

Sto let starý text, který pradědeček Jan Kouba po návratu z legií zakopal doma na zahradě, jsem si mohl i prolistovat a vy ho vidíte i na jedné z fotografií.

Dozvíte se tak nejen něco z jeho obsahu, ale třeba i to, čím si mladý voják psal ve válce své zápisky.

“Na cestách” je tentokrát trochu jiným pokračováním seriálu - cestujeme historií, knihou, životem legionáře, unikátní železniční tratí, která láká turisty z celého světa, cestujeme i trochu ruskou duší.

Tak si nás nalaďte na stanicích Českého rozhlasu Hradec Králové nebo Českého rozhlasu Pardubice v pondělí 2. března 2020 tradičně od 18:04 nebo si pořad najděte v našem rozhlasovém archivu.

Cestujeme po Transsibiřské magistrále s Inou Píšovou

Srdečně vás s Inou Píšovou zveme

Váš Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.