Hradec vzpomínal na padlé legionáře a slavnostně uložil zeminu z bojišť 4. střeleckého pluku

5. červen 2019 09:00

Jen pár hodin uplynulo od slavnostního otevření parkovacího domu v Gayerových kasárnách a také pietního aktu 4. střeleckého pluku Hradec Králové. Tomu předcházela celodenní akce Československé obce legionářské, která měla v Žižkových sadech svůj infostánek a dobové ležení s ukázkou výzbroje a výstroje. 

Redaktorka Blanka Malá si prohlédla nejen obrněný automobil Juráš, ale také dobové zbraně, které jí ochotně popsal svobodník Jan Hrubecký.

Hradec Králové rozdal výroční ceny. Nejvýznamnější událostí bylo odhalení památníku legionářům

Památník Jana Gayera a padlých legionářů z první světové války v Hradci Králové

Hradec Králové zná laureáty výročních cen města za rok 2018. Na akademické půdě Univerzity Karlovy je oceněné osobnosti nebo jejich zástupci převzali z rukou představitelů města. O individuálních cenách hlasovali zastupitelé, nejvýznamnější událost roku ale vybírala veřejnost. 

Ve Studijní a vědecké knihovně v Hradci Králové se uskutečnila přednáška s názvem 4. střelecký pluk Prokopa Holého ve víru občanské války v Rusku.

Hradecké Infocentrum bylo místem výstavy Legionáři Královéhradecka a také promítání trojdílného dokumentu Legie 100.

V Žižkových sadech byl připraven Infostánek Československé obce legionářské. A také dobové vojenské ležení s ukázkou výzbroje a výstroje, včetně obrněného automobilu Juráš.

Hradec Králové vzpomínal na padlé legionáře

V 16:00 proběhlo slavnostní otevření parkovacího domu Jana Gayera.

V 17:00 potom následoval u Památníku padlým 4. střeleckého pluku pietní akt a slavnostní uložení prstí z bojišť 4. střeleckého pluku. Celý den uzavřela mše svatá.

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související