Na cestách Grandhotelem Pupp aneb Cestovatelé musí taky někde bydlet. Historie od roku 1701

Do roku 2022 vstupuje pořad Na cestách s Petrem Voldánem poněkud netradičně a slavnostně zároveň. Od myšlenky, že každý cestovatel musí někde bydlet (pokud tedy nejde o vyznavače přespávání tzv. "pod širákem" nebo ve stanu), byl už jen krůček k realizaci nápadu dramaturga Jaroslava Pokorného. 

Naše cestování v dalším roce začneme v hotelu. A když už, tak v hotelu ikonickém, jehož jméno sice zná asi skoro každý z nás, ale ne každý v něm byl. Navíc Grandhotel Pupp začal v Karlových Varech psát stránky své historie od sálu pro plesy už v roce 1701. Což ho řadí k nejstarším v Evropě.

Východočeské stopy v Puppu

Čtěte také

Trochu jsme prvním dílem pořadu "Na cestách" sice odbočili z regionu východních Čech, ale na spojitosti s naším krajem jsme narazili i v legendárním hotelu. Už v recepci karlovarského Grandhotelu Pupp jsme si nemohli nevšimnout zajímavých hodin nad recepcí.

A tak se v pořadu dozvíte, že 40 kilogramů vážící nástěnné hodiny vznikly ve spolupráci hodinářské manufaktury Bohematic v Novém Městě nad Metují a světoznámou karlovarskou sklárnou Moser. A stačilo se jen maličko porozhlédnout v sousední Malé dvoraně a tam si zase nejde nevšimnout elegantního nástroje značky Petrof. S pětitunovým skleněným barem dobře "ladí".

Unikátní historie, pozoruhodní hosté

Čtěte také

Cestování Grandhotelem Pupp vás na rozhlasových vlnách zavede do řady zajímavých míst. S Hanou Huberovou, šéfkou hotelových služeb pro hosty si povídáme v Prezidentském apartmá o hostech s věhlasnými jmény.

Když to vezmu z hlubší historie, tak jen namátkou připomenu velikány jako Beethoven, Bach, Chopin i Dvořák, Petr Veliký, Napoleon, Marie Terezie, Franz Kafka, Claudia Cardinalová, Michael Douglas, ale i Banderas, Malkowich, Jágr nebo Travolta.

Pupp, Vary a film

Čtěte také

O tomto spojení se ví dnes už v celém světě. A proto se do Varů i do Puppu cestuje i za filmem. Jednak na filmový festival, ale i filmy natáčet. Připomeneme vám proto i některé filmy, které přímo v hotelu vznikaly, včetně bondovky Casino Royale. Byť Daniel Craig ve filmu nebyl agentem 007 v Puppu, ale hotel "hrál" Hotel Splendid v Černé Hoře.

To Gérard Depadieu a Queen Latifah společně s dalšími hvězdami cestovali ve filmu Poslední prázdniny do Karlových Varů i do Puppu zcela plánovaně. A film udělal hotelu i městu ohromnou reklamu. Víc vám poví právě Hana Huberová.

Seriál, královské kalhoty i dortík

O dalších zajímavostech unikátního hotelového komplexu, který byl svého času i německým vojenským lazaretem nebo hotelem Moskva, jsme si při putování jeho prostorami povídali i s manažerkou Markétou Fáberovou. A dostali jsme se do kulturního sálu i do hotelové kuchyně. Nikoli náhodou.

Čtěte také

Pečují tu nejen o žaludky hostů a cestovatelů z celého světa, v seriálu Rozpaky kuchaře Svatopluka tu v roli Kuřátka pracoval vedle hotelových specialistů i herec Josef Dvořák. V pořadu se dozvíte také historku o tom, čím inspirovaly karlovarskou honoraci kalhoty anglického krále Eduarda VII.

Cestovatelské putování neopomene ani drogu mnoha cestovatelů a proto jsme se na kávu zastavili s Markétou Fáberovou v Cafe Pupp a ve foto příloze textu si můžete prohlédnout i speciální dezert "Pupp dort". Vídeň má Sacher, Vary mají dezert s odkazem na bývalého cukráře hraběte Chotka. Jiří Pop se po usazení ve městě a postavení hotelu přejmenoval na Johana Georga Puppa.

Zveme vás tedy i v roce 2022 na cesty s pořadem Na cestách - stačí si naladit Český rozhlas Hradec Králové nebo Český rozhlas Pardubice v pondělí 3. ledna v obvyklém čase po 18:00 hodině.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.