Via Czechia. Křížem krážem republikou podle map s Janem Hockem aneb stezky opravdu pro každého

Název projektu hosta pořadu "Na cestách s Petrem Voldánem" Jana Hocka zní Via Czechia. A hned musím konstatovat, že se s námi nacestujete docela hodně. Budeme totiž obcházet republiku - a také jí procházet - opravdu křížem krážem. I když i tento údaj je potřeba upřesnit.

Jan Hocek totiž v unikátním projektu myslí nejen na chodce, ale i na cykloturisty a dokonce i na běžkaře na lyžích nebo fanoušky sněžnic. Jak prozrazuje v pořadu "Na cestách", v tom jsou naše stezky nebo chcete-li trasy napříč republikou, ve světě oblíbené a časté, ojedinělé. Dají se zdolávat za každého počasí po celý rok.

Nejen čára na mapě

Namalovat čáru na mapě a pak se podle ní vydat na cestu, to umí každý, říká mi Jan Hocek. To je ale podle něj málo.

VIA Czechia - po trase v Krkonoších

A tak ho napadlo dát takovým trasám bonus navíc. Jaké to je posbírat spoustu podrobností o ubytování, zajímavostech kolem zamyšlené stezky, vyzkoušet jejich schůdnost, pamatovat na počasí i na možnost získat vodu či občerstvení a nabídnout také informace, jak se k jednotlivým úsekům tras dopravit, to všechno uslyšíte na vlnách Českého rozhlasu v obvyklém pondělním čase po osmnácté hodině.

Zkušenosti ze světa i z domova

Jana Hocka vám pochopitelně i podrobněji představím. A dozvíte se, že má za sebou řadu dálkových tras napříč zahraničními destinacemi.

Čtěte také

Prochodil stezky například napříč himálajským Bhútánem, procestoval víc než 80 zemí světa, má zkušenosti z Antarktidy, Aljašky, Nového Zélandu, souostroví Galapágy a pochopitelně i z Evropy. A když viděl, že stezky napřič zemí mají nejen ve vzdálených krajích, jako jsou USA nebo zmíněný Nový Zéland, ale že zajímavou trasu nabízejí i na Slovensku, rozhodl se, že budeme mít i svoje stezky.

A tak už existuje Via Czechia Severní stezka, Via Czechia Jižní stezka a uslyšíte, že se chystá i trasa od severu k jihu.

Východočeské úseky stezky

Nemohli jsme "Na cestách" s Janem Hockem samozřejmě pominout vazby na východočeský region. I ten sportovec, milovník cyklistiky i vášnivý rybář (což jsme si osvěžili i překvapením z mého cestovatelského kufříku), v dětství letecký modelář, ale hlavně zapálený turista prochodil hodně podrobně.

Na cestách s Janem Hockem

Uslyšíte o tom, kudy vede Via Czechia Severní stezka přes Krkonoše, dostaneme se na Broumovsko i do Orlických hor. Dovíte se, co je na trasách "přátelské místo", jak dlouhé jsou úseky tras, co s sebou na cesty a upozorníme vás i na knihy, ve kterých Jan Hocek podrobnosti sepsal a doslova nám je "naservíroval".

Republikou po kilometrech i najednou

Budeme na rozhlasových vlnách cestovat Českou republikou nejen od západu k východu severní nebo jižní trasou - obě jsou si prý podobné, jen ta jižní nemá tolik úseků po horách, ale řekneme si také, jak si turističtí nadšenci vymohli také Slezskou stezku.

Čtěte také

Odbočka Severní stezky Via Czechia tak vznikla na přání. Společně budeme "Na cestách" republikou, ujdeme nikoli stovky, ale tisíce kilometrů, přitom vás ale snad bolet nohy nebudou. Tak jako prý zvládne po částech stezky projektu Via Czechia, za kterým je host pokračování pořadu "Na cestách s Petrem Voldánem" Jan Hocek, každý jen trochu zdatný turista.

Ale víc už vám povíme v pondělí 27. září jako obvykle po 18:00 na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové nebo Českého rozhlasu Pardubice. Nebo si nás najděte v audioarchivu pořadu. Těšíme se na vás.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související