„Muzejní uličníci“ vyráží do ulic a zdobí plakátovací plochy v různých městech na Náchodsku

12. prosinec 2020 09:24

Plakáty s exponáty Muzea Náchodska stále zdobí ulice některých měst v regionu. Mají lidem alespoň částečně nahradit zážitky spojené s navštěvováním výstav. Navíc takzvaní "muzejní uličníci", jak plakáty nazvalo samotné muzeum, mají ukazovat exponáty, které jsou běžně mimo stálé expozice. 

Čtěte také

My teď stojíme ve vestibulu staré radnice, v budově Muzea Náchodska přímo na náměstí v Náchodě spolu s ředitelem muzea Sixtem Bolomem Kotarim. A koukáme společně na plakáty, zobrazující exponáty.

„Bylo nám líto, když jsme viděli opuštěné plakátovací plochy, které samozřejmě v době koronaviru zely prázdnotou. A je to v podstatě výzva k zaplnění. Ale čím? Inu, našimi předměty."

Čtěte také

Překvapilo mne, že je na Náchodsku pozoruhodná historie výroby bruslí. To jsem se dozvěděla právě z plakátu.
„Ano, my jsme rozhodli takto představit málo známou historii výroby bruslí, které paradoxně představujeme na plakátovacích plochách v Náchodě, ačkoliv by spíše patřily do Police nad Metují, protože ta firma sídlila tam."

Na dalších plakátech je potom spousta dalších exponátů. My teď vyjdeme ven do ulic a půjdeme se podívat přímo na plakátovací plochy.
„Jdeme k parkovišti, které se nachází za Karlovým náměstím. Rozhodli jsme se, že obsadíme veškeré plochy, kam běžně umisťujeme naše pozvánky na akce a plakáty na výstavy."

Čtěte také

Všude na plakátech je vidět přesunuto nebo zrušeno. Podle čeho Muzeum Náchodska vybíralo své exponáty k "vystavení" na plakátovacích plochách?

„Pochopitelně jsme museli vycházet z toho, co už bylo připraveno a nachystáno. Takže nám hodně pomohly předchozí muzejní publikace. Zatím jsme vybrali šest exponátů. Tři jsou určeny přímo pro Náchod a tři pro Hronov a Polici nad Metují."

Chystají se ještě další muzejní uličníci?

„Nechceme předvídat budoucnost, zejména v tomto pohnutém období, že by nutně musela nastat další vlna kronavirové pandemie. Ale pokud se tak stane, tak určitě přijdeme s další řadou uličníků. S ještě méně známými exponáty a ještě více překvapivými," dodává Sixtus Bolom Kotari.

Přestože jsou v této chvíli už muzea otevřená, muzejní uličníci zůstávají na plakátovacích plochách i nadále.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související