Z ruské galerie dorazila do Muzea Náchodska obálka se vzácnými ilustracemi ke známé české knize

11. říjen 2020 08:45

Muzeu Náchodska se podařilo získat do sbírky kolekci vzácných ilustrací. Jsou na nich výjevy z Jiráskových Starých pověstí českých. Dosud byly uložené v jedné ruské galerii. Co přesně na obrazech ale je, to pracovníci muzea v Náchodě do samotného rozbalení zásilky přesně nevěděli. 

„Tak se toho pojďme ujmout. Nechal jsem to samozřejmě uzavřené a teď budeme teprve obálku reálně rozbalovat," říká ředitel Muzea Náchodska Sixtus Bolom-Kotari.

Čtěte také

Stojíme spolu nad obálkou, která dorazila z Ruska.
„První komunikace s tímto pánem, který nám to posílá, je datována 21. únorem letošního roku. Mezitím proběhla první vlna koronaviru, v Ruska také byla karanténa. To znamená, že jsme se domluvili, že oni nám darují věci, které se týkají našeho tématu, tedy Aloise Jiráska, ilustrace k ruskému vydání Starých pověstí českých. A teď máme před sebou onen balíček. Ten rozbalíme a zjistíme, co vlastně obsahuje."

„Je ruská soukromá galerie, která se věnuje sovětskému umění. A oni trvdí, že se jedná o ilustrace k Jiráskovým Starým pověstem českým, které byly v Rusku publikovány těsně před rozpadem Sovětského svazu. Já si tedy představuji, že to muslo být dříve, protože to se publikovalo někdy v 50. či 60. letech, ale uvidíme."

Rozbalování zásilky přihlíží Andrea Kösslerová, pracovnice zdejšího muzea. Proč tady vlastně teď rozbalujeme ilustrace k Jiráskovu dílu z Ruska?
„V tomto případě to byla opravdu náhoda. Autor se nám sám ozval a nabídl nám možnost, jestli bychom neměli zájem převzít do svých sbírek tyto obrazy. Odepsali jsme mu a teď už jsou obrázky u nás."

Čtěte také

„Teď už je přímo vidět, co přišlo. Je tu několik formátů grafik. Jsou to věci provedené pravděpodobně rýsovacím perem. A jedná se nepochybně o originály," ukazuje Sixtus Bolom-Kotari.

A hned ještě doplňuje.
„Co je na tom na první pohled zajímavé, je ono zvláštní kulturní propojení českého a ruského prostředí. Kdy ony ilustrace, které mají vyprávět české příběhy a pověsti, jsou velmi přizpůsobeny ruskému publiku."

Co se bude s ilustracemi dít teď?
„Teď musíme, jak nám velí zákon o muzejních sbírkách, vše do sbírek zapsat, to znamená inventarizovat přesný počet a uložit. Případně připravit v rámci plánu výstav jejich zpřístupnění veřejnosti."

Muzeum Náchodska
patří mezi nejstarší česká muzea. Sídlí ve dvou budovách na hlavním náměstí a vedle nich má k dispozici moderně vybavenou výstavní síň.

Ruské ilustrace Starých pověstí českých budou vystaveny v rodném domku Aloise Jiráska v Hronově a to už od příští turistické sezóny.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související