Muzejní depozitáře jsou plné pokladů naší historie. Z toho v Rychnově jsme vyndali vzácný šperk

27. prosinec 2021 08:16

Dnes jsme se vypravili do Rychnova nad Kněžnou, kde se v těžkém trezoru Muzea Orlických hor skrývá vzácný náhrdelník. A že se pro něj nesahá příliš často, o tom svědčí i složitý přístup do samotného místa uložení. Do trezoru se nám totiž povedlo dostat až po několika dlouhých minutách.

Čtěte také

Je vidět, že trezor je nedobytný. Nechodí se do něj příliš často. Irena Krejčí ale otevírá jeho těžké dveře. A vyndává jeden zajímavý předmět. Na co se to díváme? „Je to náhrdelník hraběnky Lützovové, který obdržela v roce 1906. Je to jeden z našich významných sbírkových předmětů.

„Půjdeme s ním do tepla, říká Tomáš Zelenka, ředitel zdejšího muzea. Otevíráme krásnou krabičku, do které se šperk ukládal. „Je tady fotografie Prahy a je zde napsáno - že je sperk věnován hraběnce Lützovové, která ho obdržela od Spolku českých žen a dívek v roce 1906 za to, že byla vůdčí osobností při výstavě C. k. Rakouska v Londýně. Hraběnka Lützovová s manželem, hrabětem Lützovem, byly vůdčími osobnostmi českého oddělení.

Náhrdelník s českými granáty věnovaný českými paními a dívkami pí hraběnce Lützovů v uznání zásluhy v české oddělení výstavy v Londýně roku 1906.

Čtěte také

Nosila paní hraběnka tento šperk? „To my samozřejmě nevíme, ale když se na ten náhrdelník podíváte, jaký je to nádherný kousek, tak se jistě nepoužíval na denní nošení. To rozhodně ne.

Jak je vzácný pro rychnovské muzeum? „Lützovové jsou s naším regionem spjati. Je to zajímavá šlechtická rodina pocházející tuším ze severní Itálie, ale sídlila i tady u nás. Kromě Vamberka sídlili hlavně na Žampachu. Ale letní sídlo měli v Anglii. Proto je tam ta úzká vazba a snažili se o propagaci české národní myšlenky. Dá se říct, že hrabě Lützov byl velkým českým vlastencem, který se svým dílem zasloužil i o vznik naší republiky.

Vzácný náhrdelník byl vystaven naposledy před zhruba 10 lety. Už teď je ale jisté, že v budoucnu ho návštěvníci uvidí při nějaké mimořádné výstavě.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související