Muzejní depozitář ve Dvoře Králové nad Labem skrývá tisíce fantastických vánočních ozdob

29. prosinec 2021 07:50

Mnoho tajemství, o kterých veřejnost často nemá ani tušení, ukrývají muzejní depozitáře. Na výstavy se totiž nemusí vejít nebo jsou ve stavu, kdy je není možné ukazovat. A nebo je jich prostě moc. Například Muzeum ve Dvoře Králové nad Labem má v depozitáři uloženo několik tisíc vánočních ozdob.

Jedna krabice, druhá krabice a spousta dalších krabic okolo nás v depozitáři Muzea ve Dvoře Králové nad Labem.

Čtěte také

Kurátorka Zdeňka Stehnová bere jednu po druhé do ruky. „Vyndala jsem jich víc, protože těch pokladů tady máme skutečně hodně. Sice se to nezdá, ale i vánoční ozdoby mají své mistrovské kousky. A ty jsou tady před námi v těchto krabicích.

„Tady je klasika, ale už v novém oděvu. Vidíme tady různé typy ovoce i zeleniny.

Vánoční ozdoby, které vypadají například jako nakrojený meloun, je tady kiwi i avokádo. „Tady byste si mohla udělat stromeček se zeleninovou ozdobou. Papriky, květák, brokolice. Fantazie sklářů je opravdu nesmírná. K dnešnímu dni je známo něco přes 90 tisíc druhů vánočních ozdob, které šly do prodeje. Které se skutečně prodávaly. A to je už hezká řádka umu.

Muzejní depozitář ve Dvoře Králové nad Labem skrývá tisíce fantastických vánočních ozdob

A co další poklady, kterých je třeba už jen jediný kus. „Máme velké štěstí, protože když jsme začali tvořit naši expozici, tak jsme začali spolupracovat s mistry foukači ze Zdobína, kde to celé začínalo. A ti tvořili takové věci, které se potom předváděly i v cizině. Ať už jde například o veliké špice, dlouhé i 70 centimetrů. To je opravdu umění tohle vyfouknout.

Čtěte také

„To jsou špice z 50. let minulého století. To je opravdová rarita, takové už asi nikdy nikdo nevyfoukne. Je to tajemství toho konkrétního foukače. Navíc tady vidíme, že nahoře je špice zdvojená a na konci je znak vánočních ozdob, což je malý stromeček. A to už dnes nikdo neumí vyfouknout.

Kdo by se chtěl projít po historii vánočních ozdob tak může v královédvorském muzeu. Mají tam stálou expozici, kde objevíte spoustu pokladů.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související