Mražený špěnát zapečený s bramborami 25.7.2009 (Karina Havlů: Vegetariánská kuchařka - nakl. Vyšehrad)

Suroviny:
450 g mražených sekaných špenátových listů (může být i protlak), 1 kg brambor, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 vejce, 100 g tvrdého strouhaného sýra, 4 lžíce strouhanky, špetka strouhaného muškátového oříšku, 1 lžíce oleje, 50 g másla, máslo na vymazání mísy, sůl, pepř

Postup:
Brambory uvaříme ve slupce doměkka, za horka je ještě oloupeme a prolisujeme. Do vychladlých rozmačkaných brambor vmícháme rozšlehaná a mírně osolená vejce. Na 2 lžicích másla zpěníme drobně nakrájenou cibuli s prolisovaným česnekem, přidáme zmrazený špenát a necháme jej rozehřát. Ochutíme pak solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Zapékací mísu vymažeme máslem, urovnáme na dno část rozmačkaných brambor, na ně dáme špenát, posypeme sýrem a pokryjeme zbývajícími bramborami. Povrch posypeme strouhankou smíchanou s 1 lžící strouhaného sýra, zakapeme zbývajícím rozehřátým máslem a asi 35 minut zapékáme ve středně vyhřáté troubě, dokud povrch nezačne růžovět. Podáváme se zeleninovým salátem.

Vaříme s Habadějem v sobotu 25.7.2009 v 11:10 hodin.

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS HRADEC KRÁLOVÉ A ZDENA KABOURKOVÁ

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.