Mobilní pošta! Česká pošta opět nabízí tuto službu lidem v některých obcích Královéhradeckého kraje

20. leden 2024 07:59

Česká pošta obnovila v Královéhradeckém kraji Mobilní poštu. Speciálně upravená dodávka, nabízející stejné služby jako kamenná pobočka, nově zajíždí do čtyř obcí nedaleko Hradce Králové. Je to ale časově omezená služba. Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Službu mohou nově využívat obyvatelé Roudnice, Těchlovic, Radostova a Syrovátky. Jak často k nim Mobilní pošta zajíždí?

Čtěte také

Každý den, ale nepravidelně. Jiný režim je v liché a sudé týdny, liší se i doba, kterou dodávka v obcích stráví. Zatímco v Roudnici je to hodina denně v liché týdny dopoledne a sudé po obědě, ve zbylých obcích zůstává pojízdná pobočka každý den pouze 30 minut.

Třeba v Těchlovicích v lichém týdnu od 8:00 ráno do 8:30, v sudém týdnu pak od 15:00 do 15:30 odpoledne. Fungovat to v tomto režimu bude do 25. dubna.

Speciálně upravená dodávka hodně připomíná klasickou poštovní přepážku, nabízí i stejné služby. Jak vlastně funguje?

Čtěte také

Dodávka má na boku výdejní okénko. To skutečně připomíná přepážku, kterou lidé běžně znají z klasické pošty. Pracovnice uvnitř má k dispozici počítač, platební terminál, trezor na cennosti, a nechybí ani úložný prostor na pohledy, dopisy nebo třeba balíky.

Lidé v malých obcích se v prvních dnech provozu často se službami jen seznamují, chodí se ptát, jak Mobilní pošta funguje. Zajímá je, jestli je možné například zaplatit inkaso, vyzvednout přeplatek za elektřinu nebo plyn a podobně.

Projekt Mobilní pošty spustila Česká pošta na podzim roku 2020. Tehdy měla k dispozici dvě dodávky na celou republiku. Jak je to teď?

Čtěte také

Momentálně má Česká pošta sedm podobných aut. Jen čtyři ale používá v obcích, které nemají běžnou kamennou pobočku. Tři zbylé vozy jsou připravené například na momenty, kdy se nějaká pobočka opravuje, je tedy uzavřena a pojízdná přepážka ji nahrazuje.

Zástupci České pošty přitom na podzim roku 2020 uváděli, že by pošta mohla mít časem desítky takových vozidel. To tedy zatím neplatí a znamená to jediné, že Mobilní pošta nikam nejezdí dlouhodobě, ale vždy jen na omezený čas. A to přitom někteří starostové kritizují. Prý nedává logiku, aby se lidé tuto službu naučili využívat a po několika týdnech o ni zase přišli.

Spustit audio

Související