Mezi svátky si můžete vyřídit věci na úřadech. Otevřeno mají úřady městské, obecní, finanční i práce

27. prosinec 2021 09:32

Většina úřadů v Královéhradeckém kraji chystá na první čtyři dny tohoto týdne běžné otevírací hodiny. Pokud máte mezi svátky volno a na některou z úředních záležitostí jste zatím neměli čas, máte jedinečnou příležitost. Kde a kdy tedy najdete otevřeno? To zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Výjimek opravdu není mnoho, otevřeno z těch významnějších institucí nebudou mít jen menší pobočky finančního úřadu, tedy například v Hořicích, Jaroměři nebo Novém Bydžově, ve všech okresních městech a v Hradci Králové na finanční úřad přijít můžete.

Když jsme u finančních úřadů, tak ještě dodejme, že tam mají také až do čtvrtka běžnou otevírací dobu, v pátek, tedy na Silvestra, pak fungují jen podatelny, a to od osmi do třinácti hodin.

S čím by teď vlastně lidé měli na finančí úřad jít, na co nesmí v těchto dnech zapomenout?

Takových věcí není moc. Do 25. prosince byl termín pro plátce DPH, další termíny pak přijdou v lednu.

Čtěte také

Pokud se ale chcete vyhnout čekání, můžete už teď: do 10. ledna se mohou noví podnikatelé přihlásit k takzvanému paušálnímu režimu, to znamená, že za jednu měsíčně placenou částku se podnikatel zbaví jakýchkoli dalších odvodů, tedy nemusí platit žádné další daně, sociální ani zdravotní pojištění.

Částka na příští rok se mírně zvyšuje, činí 5994 korun měsíčně. Platí to ale jen pro podnikatele, kteří mají roční obrat do miliónu korun.

Pokud promeškají termín 10. ledna, není pak možné se k paušální dani přihlásit dřív než znovu za rok, tedy v lednu 2023.

A na začátku roku je potřeba zaplatit i daň z nemovitých věcí. Tam je termín do konce ledna, pokud by někdo podával přiznání elektronicky, má čas do konce února. Podle mluvčí krajského finančního úřadu Romany Barešové jsou úředníci připraveni pomoci s vyplněním daňového přiznání i telefonicky.

To byly tedy finanční úřady. Kam ještě můžeme zamířit?

Otevřeno mají obecní a městské úřady nebo hradecký magistrát. Obecně platí, že ve městech najdete otevřeno od pondělí do čtvrtka podle běžných otevíracích hodin, v pátek pak bývá často otevřená jen podatelna, případně jsou úřední hodiny omezené a končí nejpozději ve 13 hodin.

Čtěte také

V některých menších obcích může být mezi svátky zavřeno, aktuální informace najdete na webových stránkách právě dotyčné obce.

Vyřídit můžeme mezi svátky i další věci, například záležitosti úřadů práce, zdravotních pojišťoven nebo dodavatelů energií - tisíce lidí stále ještě zůstávají u takzvaných dodavatelů poslední instance.

A podle mluvčí ČEZ Šárky Lapáčkové-Beránkové je právě v těchto dnech ideální příležitost dokončit převod, na pobočkách už se fronty prakticky netvoří a čekání je v řádu jednotek minut.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související