Hradecké metro. Magistrát chystá investice, ale na zásadní změny si podchod u Centrálu zatím počká

23. duben 2021 09:11

Město Hradec Králové chce proměnit podobu podchodu u kina Centrál. Podchod, který toho pamatuje už opravdu hodně - a na řadě jeho míst je to vidět - se ale ani v nejbližší budoucnosti zásadních oprav nedočká. 

„No, mohlo by to být určitě lepší. Ty výlohy tady jsou smutné."
„Já tady žádný posun nevidím. Vypadá to tady pořád stejně."
„Tady opravdu už by to potřebovalo nějakou změnu."
Že by zrovna tady bylo místo, na které jsou Hradečáci pyšní, to se tvrdit nedá.

Čtěte také

O dění kolem podchodu, kudy denně prochází spousta lidí, je přitom veřejnost informována docela dobře. A při zmínce o chystaných investicích města byli občané spíše skeptičtí.

„Tady se asi jedná o to, že se jen vymaluje. Ale pochybuji, že by byla radnice ochotná do toho investovat větší finanční prostředky. Nehledě na to, že ještě asi před pěti lety byla stále platná studie, že to chtěli celé úplně předělávat. Chtěli ho probourat ještě na druhou stranu do Hořické ulice," říká například paní Mirka, která připomněla dlouhé roky zvažovanou variantu výstavby další ramena podchodu.

Víceméně se trefila. Město ani tentokrát do velké investice nepůjde.

Město Hradec Králové chce proměnit podobu podchodu u kina Centrál

„Plány města jsou buď velké, to znamená rozvojové. Tedy, že by vzniklo nějaké čtvrté rameno a celkově by proběhla nějaká obrovská revitalizace. Tam ale samozřejmě narážíme na nějaké další problémy, ať už to je ekologická zátěž nebo cena," říká náměstek primátora pro oblast správy majetku Pavel Marek z hnutí ANO.

Město si podle něj dobře uvědomuje, že by velká investice byla na místě. Ale ta by mohla podle odhadů stát přes 100 milionů korun. A na to Hradec Králové momentálně nemá peníze.

Čtěte také

Jedna z cest ke změně podchodu vede přes administrativu. Technické služby a Správa nemovitostí si určily kompetence, kdo bude za co zodpovídat. A s městem mají dohodu na jednodušším financování. Když bude potřeba, radnice sáhne do rozpočtu a peníze pošle.

Obě městské organizace tak budou mít přeci jen trochu volnější ruce. A k čemu? Spíš jen ke kosmetickým úpravám.

„Myslím si, že i to zkrášlení podchodu Hradečáci uvidí a ocení. Až půjdou podchodem příště, tak pokaždé uvidí nějaké drobné zlepšení. To by byl asi náš cíl," říká Pavel Marek.

Údržba, čištění a drobné opravy stávajícího podchodu budou i tak stát několik milionů korun. Vedení města věří, že to zatím bude stačit k tomu, aby se toto místo alespoň trochu proměnilo k lepšímu.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související