Meteorologové očekávali další větrnou noc. Jaké škody vítr v Královéhradeckém kraji způsobil?

19. únor 2022 09:30

Noc z pátku na sobotu měla být podle meteorologů opět větrná, projevit se to mělo zejména na horách. Jestli tahle předpověď vyšla a jak to vlastně s počasím vypadalo, vypadá a vypadat bude, to zjišťoval reportér Tomáš Lörincz, který je právě teď na hřebenech Krkonoš, konkrétně u Špindlerovy boudy.

Tady jsou momentálně zhruba 3 stupně Celsia pod nulou a fouká poměrně silný vítr. Takže pocitová teplota je určitě ještě nižší. Na rozdíl od pátku, kdy tady byla poměrně hustá mlha, tak dnes je velmi dobře vidět, i když je polojasno až oblačno. Viditelnost je velmi dobrá.

Čtěte také

A pokud jde o vítr, tak ten byl například na Sněžce nejsilnější brzy ráno, konkrétně před 5:45 tamní stanice zaznamenala náraz větru o rychlosti 179 kilometrů za hodinu. Teplota na Sněžce je aktuálně -7,2 stupně Celsia. Pocitová ovšem zhruba -22 stupňů. To především kvůli větru.

Musím říct, že jsem nyní docela s obdivem sledoval dva běžkaře, kteří se tady, přímo na Špindlerovce, rozhodli převlékat a byli nazí do půli těla.

Kolik práce měli tentokrát v Královéhradeckém kraji hasiči a energetici? Těm se povedlo do pátku obnovit dodávky proudu prakticky do všech domácností, které byly v kraji kvůli větru bez proudu.

Podle mluvčí společnosti ČEZ Šárky Lapáčkové Beránkové se skutečně povedlo do včerejšího večera opravit všechny poruchy způsobené čtvrtečním silným větrem.

Čtěte také

Ale ráno byly bez proudu další domácnosti. Není jich tolik, jako před pár desítkami hodin, ale jsou.

V Královéhradeckém kraji řeší energetici pět poruch a bez proudu je zhruba 500 domácností. V kraji Pardubickém hlásí poruchy tři a bez elektřiny je tam asi 1 500 lidí.

A Vysočina, která z pohledu energetiků také spadá do tohoto regionu, je takříkajíc čistá, tam není hlášena ani jedna porucha.

A jaká je vlastně předpověď počasí na nejbližší hodiny a na víkend jako takový? Láká třeba na hory, kde právě teď jsi, nebo spíš ne?

Výstraha před silným větrem by měla platit až do večera.

Čtěte také

I když horská služba zatím nevydala žádné aktuální varování, tak to zatím nemusí nic znamenat, protože záchranáři vydávají upozornění pro daný den většinou až kolem osmé hodiny ranní. Tedy něco se ještě objevit může.

Každopádně hasiči radí nechodit raději do lesů a vůbec někam mezi stromy, které mohou být poškozené. Může se stát, že i méně prudký vítr může dílo zkázy dokončit a strom spadne.

Když jsme u toho, jestli počasí láká o víkendu na hory, tak skiareály tvrdí, že podmínky pro lyžování budou solidní, včetně upravených běžeckých stop.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související