Vítr v Královéhradeckém kraji lámal stromy a ničil střechy, stouply také hladiny některých řek

18. únor 2022 07:48

Silný vítr s deštěm včera v Královéhradeckém kraji lámal stromy a ničil střechy. V severní části kraje deště a tání sněhu vzedmuly hladiny řek až na třetí stupně povodňové aktivity, tedy ohrožení. Hasiči měli proti běžnému dni asi dvacetkrát víc výjezdů. Dosavadní řádění živlů se obešlo bez zranění. 

„Drtivou většinu výjezdů jsme měli k popadaným stromům. Například silnici I/14 mezi Náchodem a Horní Radechovou zatarasily desítky popadaných stromů. Dopoledne se nám stromy podařilo odklidit,“ řekla mluvčí hasičů Martina Götzová.

Čtěte také

Hasiči také zasahovali u asi 20 větrem poničených střech. Silný vítr u dálnice D11 převrátil přívěsy za dvěma nákladními auty. Nejvíce vichřice zasáhla Trutnovsko a Náchodsko, v terénu měli hasiči stovky lidí.

V Rudníku na Trutnovsku se sesunul vodou podmáčený svah v blízkosti rodinného domu. „Nikdo nebyl zraněn. Obyvatele jsme evakuovali. Statik na místě vyhodnotil, že je potřeba svah stabilizovat, což zajistí místní firma,“ doplnila mluvčí hasičů.

Deště a tání sněhu dnes vzedmuly hladiny Labe ve Vestřevi na Trutnovsku a Stěnavy v Meziměstí na Náchodsku na třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň. Odpoledne ještě zůstával třetí stupeň při mírném poklesu ve Vestřevi, Stěnava v Meziměstí již byla bez povodňových stupňů.

Čtěte také

Labe pod přehradou Les Království bylo odpoledne na druhém až třetím povodňovém stupni, což bylo dáno vypouštěním vody z přehrady.

Druhé povodňové stupně byly odpoledne na Metuji v Maršově nad Metují, v Hronově a v Krčíně. Na Stěnavě v Otovicích na Náchodsku a na Divoké Orlici v Orlickém Záhoří byly první stupně. „Od povodňových komisí máme informace, že by se měla situace postupně zlepšovat,“ dodala mluvčí hasičů.

Hasiči na Trutnovsku a Náchodsku vyjížděli k asi 30 čerpáním vody. Šlo hlavně o čerpání vody z rozlitých potoků ze sklepů a garáží a z lagun na silnicích. Hasiči například pomáhali s úklidem silnice v Dolní Branné, kterou voda zaplavila až do výšky jednoho metru.

Zvýšený počet událostí vlivem silného větru, déšť zvedá hladiny vodních toků v Královéhradeckém kraji
autoři: Jakub Vik , baj | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související